Πολιτική — 28/12/2012 at 10:40

Έκτακτο, Έντονο και Έορταστικό

by

Έκτακτο, Έντονο και ΈορταστικόΜε θέμα την ένταξη του δήμου στις ευνοϊκότερες ρυθμίσεις του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα το μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας. Στο –και επισήμως- τελευταίο συμβούλιο του 2012 δεν έλειψαν οι εντάσεις και… οι τοποθετήσεις επί προσωπικού.

Λίγο πριν τη συζήτηση του μοναδικού θέματος της ημερησίας διατάξεως, κατά παρέκκλιση από το καταστατικό, το σώμα συμφώνησε στην τοποθέτηση όσων συντόμως θα ήθελαν να μιλήσουν, με την προϋπόθεση πως δε θα αναφερθούν σε παραταξιακά ζητήματα.  Ο κος Φίλ. Τζίτζης παίρνοντας το λόγο υπερτόνισε το θάνατο του λυκειάρχη του ΕΠΑ.Λ. Ξενοφώντος Χατζηκερίδη, ο οποίος είχε δώσει σκληρή μάχη για την μετεγκατάσταση του Γυμνασίου και τις δράσεις για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου, επισημαίνοντας πως θα ήταν πρέπον η αίθουσα που ετοιμάζεται να λάβει το όνομά του. Συνεχίζοντας, παρέθεσε χωρίο από την απόφαση του δικαστηρίου, το οποίο απεφάνθη πως η απομάκρυνση από τα καθήκοντα του αντιδημάρχου ήταν καθ’ όλα αυθαίρετη. Η τοποθέτησή του αυτή προκάλεσε την οργή του προέδρου, ο οποίος διέκοψε τη συνέχιση των τοποθετήσεων, αφαιρώντας το λόγο από τον κο Οικονόμου. Γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημοτικού συμβούλου που απευθυνόμενος στον κο Πετρίτη είπε: «Είσαι φασίστας». Ο δήμαρχος παρεμβαίνοντας τόνισε: «Δε γίνεται σε μια αίθουσα επιβολής κανόνων ηθικής να ακούγονται τέτοιες φράσεις. Κε πρόεδρε να θέσετε την καταδίκη του κου Οικονόμου.» Με οξυμένα τα πνεύματα η διαδικασία προχώρησε στη συζήτηση και ψήφιση του θέματος.

Στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Νεκτ. Κουκούλης ανέφερε μεταξύ άλλων: «Το ταμείο παρακαταθηκών και δανείων είναι ο κατεξοχήν δανειστής του δήμου μας. Τρία από τα δάνειά μας έχουν ελάχιστο υπόλοιπο, ενώ, δύο είναι εκείνα που συνάπτηκαν το 2005  για εξόφληση της ΕΥΔΑΠ και παλαιοτέρων οφειλών. Κάνουμε αίτηση για ένταξη στην ευνοϊκότερη ρύθμιση –ύστερα από συνεδρίαση και της οικονομικής επιτροπής- που προβλέπει το ανώτατο όριο επιμήκυνσης του χρέους για οκτώ έτη και ανώτατο όριο περιόδου χάριτος τα τρία χρόνια, κατά τα οποία θα καταβάλλονται μόνον οι τόκοι. Πρόκειται για μια ρύθμιση που μας ωφελεί.»

Ο κος Παν. Κουκούλης, παρατήρησε την αναφορά αυξημένη κατά 100.000ευρώ των ετησίων τοκοχρεολυσίων προς το ταμείο, εξαίροντας: «Μιλάμε για χρήματα του δήμου, δεν επιτρέπεται τέτοια προχειρότητα.»  Ο κος Γκότσης, πρότεινε τη διαίρεση του αιτήματος σε δύο σκέλη στη ρύθμιση για τα μεγάλα ποσά και τη εξόφληση των μικρών μέσω δόσεων.  Ο κος Οικονόμου, εκφράζοντας τη θέση του είπε: «Πρόκειται για μία θετική εξέλιξη που θα γλιτώσει αρκετά το δήμο. Ευτυχώς που ο κος Κουκούλης Παν. μας ξύπνησε όλους και περισσότερο τη διοίκηση και με την εργατικότητα του κου Κουκούλη Νεκτ. έχουμε τη σημερινή αίτηση.» Ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης κλείνοντας τόνισε πως η ψήφιση του αιτήματος θα διευκολύνει τη διευθέτηση διαφόρων ζητημάτων, αλλά πως η διοίκηση καθημερινά εξετάζει τέτοιου είδους ενδεχόμενα.

Όπως ήταν αναμενόμενο το ζήτημα ψηφίστηκε ομοφώνως από τους δεκαεννέα παρόντες δημοτικούς συμβούλους.

Ο απερχόμενος πρόεδρος του σώματος κος Πέτρος Πετρίτης μετά το τέλος της συνεδρίασης ευχαρίστησε τους παρευρισκομένους για τη συνεργασία και την εμπιστοσύνη τους.

Leave a Comment