Πολιτική — 07/01/2013 at 10:32

Δημαιρεσίες 2013: Εκλογή Νέων Μελών

by

Δημαιρεσίες 2013: Εκλογή Νέων ΜελώνΜε νέο πρόεδρο, ανανεωμένο αντιπρόεδρο και γραμματέα –κατόπιν εντάσεως-, η πρώτη ειδική συνεδρίαση για το 2013  ανάδειξε μέσω των δημαιρεσιών και τα μέλη των επιτροπών οικονομικών και ποιότητας ζωής. Με παρόντες 26 από τους 27 δημοτικούς συμβούλους, μα με την απουσία του τέως πρόεδρου Πέτρου Πετρίτη, η χθεσινή σύγκληση υπό την αρχική διεύθυνση του κου Βάρτζελη, ανέδειξε τον κο Νίκο Γιαννούλη ως νέο πρόεδρο για τα επόμενα δύο έτη με 19 θετικές ψήφους, 5λευκά και 2άκυρα. Ως αντιπρόεδρος ορίστηκε, έπειτα από ψηφοφορία, ο κος Λαμπαδάριος με 22θετικές, 2λευκά και 1άκυρη ψήφο, ενώ, γραμματέας ο κος Νικολούζος με 16θετικές, 1λευκό και 9άκυρες.

Ωστόσο, -κατά παράδοση- και σε αυτήν τη συνεδρίαση δεν έλειψαν οι εντάσεις. Κατά τη διεξαγωγή, μάλιστα, επιλογής νέου γραμματέα τέθηκε ζήτημα νόμου για την υποψηφιότητα των ανεξαρτήτων συμβούλων. Η ελάσσων μειοψηφία δεν πρότεινε κάποιον δικό της σύμβουλο, μα τον ανεξάρτητο από την παράταξη των διοικούντων κο Οικονόμου, γεγονός που σύμφωνα με τη νομοθεσία δεν προβλεπόταν. Με το παραπάνω ερέθισμα, ξέσπασε μια σειρά τοποθετήσεων για την τελική θέση των ανεξαρτήτων στις δράσεις και τους φορείς του δήμου.

«Τι είναι οι ανεξάρτητοι; Παρίες, απόκληροι; Το να εκλεγεί ένας ανεξάρτητος γραμματέας του δημοτικού συμβουλίου θα προσθέσει, παρά θα αφαιρέσει στο συμβούλιο. Αν το σώμα έχει κάποια άρνηση στην επιλογή του συγκεκριμένου ατόμου, δεν έχει παρά να τον καταψηφίσει.(…) Η ουσία και το πνεύμα επιβάλλει και αυτοί οι άνθρωποι να συμμετέχουν.», τόνισε ο κος Κουκούλης.  Ενώ, ο ίδιος ο κος Οικονόμου, συνέχισε απευθυνόμενος στη διοίκηση: «Αυτήν τη στιγμή δεν εφαρμόζεται το Σύνταγμα. Δε θέλετε να εκλεγώ γραμματέας. Φοβάστε!» Ο κος Βάρτζελης –τελώντας χρέη προέδρου, αντείπε: «Κε Οικονόμου, μη δημιουργείται εντυπώσεις!» Η τοποθέτηση του κου Νικ. Τζίτζη, περί του θέματος προκάλεσε την οργή του κου Μαράκη που επισήμανε: «Η οξύτητα του κου Νικ. Τζίτζη, μόνον που δε μας έδιωξε. Εκφράστηκε γι’ εμάς, σα να είμαστε κάτι που δε χρειάζεται μέσα εδώ.» Παρ’ όλα αυτά, μόνη υποψηφιότητα για τη θέση υπήρξε εκείνη του κου Νικολούζου, η οποία προέκυψε από πρόταση της διοικήσεως. Πολλοί, όμως, μιλούν για ισχυρή βεντέτα που συνταράσσει τις πλέον κλονισμένες σχέσεις μεταξύ του συμβούλου κου Οικονόμου και του συνδυασμού της πλειοψηφίας.

Στην πρώτη του ομιλία, από το βήμα του προέδρου, ο κος Γιαννούλης, πρόσωπο κοινής αποδοχής, τόνισε τα εξής: «Θα προσπαθήσω να είμαι δίκαιος και να συνενώσω τις απόψεις. Ζητώ τη συνεργασία όλων και υπόσχομαι πως θα είμαι ανοικτός σε όλους. Στόχος να καταφέρουμε όλοι να κάνουμε το θεσμό πιο ελκυστικό, ώστε και άλλοι συμπολίτες μας να λάβουν στο μέλλον τούτη τη θέση.» Καλωσορίζοντάς τον, οι σύμβουλοι υπογράμμισαν ορισμένες εντυπώσεις  που η δίχρονη θητεία του κου Πετρίτη άφησε. Εν αρχή, ο κος Γρηγορόπουλος υπερτόνισε πως τα λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια που έλαβε στην εκλογή του, ήρθαν ως απόρροια της κακής εικόνας του τέως προέδρου. «Ο πρόεδρος δεν ήταν καθόλου εντάξει απέναντι μας. Ο δήμαρχος είναι εκείνος που βρίσκεται εναντίον μας και όχι εσείς ως πρόεδρος.». Ο κος Κουκούλης, επισήμανε πως ήρθε η ώρα της αυτοκριτικής. «Το προηγούμενο συμβούλιο δε στάθηκε στο ύψος των συνεδριάσεων. Καλή δύναμη και το επόμενο εικοσάμηνο να πάνε όλα καλά και από το Δ.Σ. να βγουν αποφάσεις που θα ευνοήσουν τον τόπο.» Ο κος Φιλ. Τζίτζης, φάνηκε σίγουρος για την πορεία του κου Γιαννούλη στη θέση αυτή, μιας και τόνισε: «Το ύφος και το ήθος του είναι γνωστά σε όλη την κοινωνία της Αίγινας.» Εν συνεχεία, ο κος Γιαν. Πούντος είπε «Είναι μια θέση ιδιαιτέρως δύσκολη και τις τρικλοποδιές, ο πρόεδρος, τις δέχεται από τη συμπολίτευση. Το προσωπικό σας στοίχημα είναι να είστε πρόεδρος ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ του Δ.Σ.. Παρακολουθώντας πολλά χρόνια τώρα τις συνεδριάσεις και αυτές τις εκλογές, παρατηρώ πως πρώτη φορά δεν ακούστηκε μια καλή κουβέντα για τον απερχόμενο πρόεδρο.» Ο κος Οικονόμου με τη σειρά του υπογράμμισε: «Πιστεύω να ξέρετε τους κανονισμούς, γιατί ο προηγούμενος δεν τους ήξερε. Θα έπρεπε ο ίδιος να είναι εδώ και να σας τιμήσει. Προτιμώ να είμαι ανεξάρτητος παρά να ανήκω στους Τσιριμώκους.» Ο δήμαρχος κλείνοντας τις ευχετήριες ομιλίες, ευχαρίστησε θερμά τον κο Πετρίτη για τη συνολική του προσφορά και παρουσία «διότι δεν επέδειξε παραταξιακά σύνδρομα, ούτε διαίρεσε/ κατηγοριοποίησε τους ομιλητές.»

Η ψηφοφορία για την εκλογή των μελών της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Αίγινας, έγινε δίχως προβλήματα, μα με διπλές ψηφοφορίες. Ως τακτικά μέλη αναδείχθηκαν οι δημοτικοί σύμβουλοι: Κανελλά Αικ. Πτερούδης Νικ., Γκότσης Τρυφ, και Τζίτζης Φιλ., Κρεούζης Αν. και Τζίτζης Νικ. (ύστερα από κλήρωση με τον κο Βάρτζελη). Αναπληρωματικοί: Πούντος Γεώ., Μούρτζης Αντ., Καλαφάτης Δ., Κοττάκης Στ. και Μουτσάτσος.

Στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής εκλέχτηκαν οι εξής δημοτικού σύμβουλοι ως τακτικοί: Πάλλης Ελ., Καλαφάτης Δ., Πούντος Γεὠ., Μούρτζης Αντ., Μουτσάτσος και Βάρτζελης Π., ενώ ως αναπληρωματικοί οι: Νικολούζος Εμ., Κρεούζης Αν., Μπαρμπέρης Ευ., Λαμπαδάριος Στ. και Τζίτζης Νικ..

Leave a Comment