Πολιτική — 21/01/2013 at 19:48

Πόσο Κοστίζει το Μπάχαλο της Δημοτικής Ύδρευσης;

by

Πόσο Κοστίζει το Μπάχαλο της Δημοτικής Ύδρευσης;Η διαχείριση της Δημοτικής Ύδρευσης αρχίζει από την σύναψη της σύμβασης αγοράς και μεταφοράς του νερού  και καταλήγει στην βρύση του καταναλωτή. Τα αποτελέσματα της καλής ή κακής διαχείρισης φαίνονται στον λογαριασμό ύδρευσης του Δήμου, που αποστέλλεται στον καταναλωτή ως «ένταλμα πληρωμής». Στην περίπτωση κακής διαχείρισης το εν λόγω ένταλμα μπορεί να μετατραπεί και σε «προσωποκράτησης», όσο ακραίο και να φαίνεται. Παρόμοιοι λογαριασμοί κακοδιαχείρισης παρελήφθησαν από πολλούς καταναλωτές, συμπεριλαμβανομένου και του υπογράφοντα, στους μήνες «Μάϊο–Ιούνιο» και «Ιούλιο–Αύγουστο» 2012. Η κακοδιαχείριση συνεπάγεται το υπερβολικό κόστος του νερού εις βάρος του καταναλωτή. Οφείλεται, κυρίως, στις απώλειες λόγω ζημιών, παλαιότητας του δικτύου και λαθών της Δημοτικής Αρχής,  ενσυνείδητων ή όχι. Αυτό, όμως, που ανησυχεί τους δημότες είναι το γεγονός ότι δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα, τα οποία θα μπορούσαν ν’ αποκαταστήσουν την ομαλότητα. Διότι, προφανώς, το μπάχαλο της ύδρευσης εξυπηρετεί κάποιους.

Επίσης οφείλεται στην έλλειψη πολιτικής βούλησης και στην κακή λειτουργία του Δημ. Συμβουλίου, το οποίο, ενίοτε, παίρνει αποφάσεις, παράνομες, αντικοινωνικές, ανάλγητες, αντιπαραγωγικές και αντιδημοκρατικές.  Δείγμα μιας τέτοιας απόφασης είναι και αυτή της «τριπλής ταρίφας» των 7,079€ του τιμολογίου νερού, που θεσμοθετήθηκε το καλοκαίρι. Η «ταρίφα», κατά την άποψη της Δημοτικής Αρχής, έχει σωφρονιστικό χαρακτήρα προστίμου για τους καταναλωτές, που τόλμησαν να ποτίσουν το χωράφι τους, χωρίς να την γνωρίζουν ή να την φαντάζονται. Δείχνει, όμως και τον πανικό της, όταν κατάλαβε το οικονομικό αδιέξοδο,  στο οποίο την οδήγησε η διαχείρισή της. Ο υπογράφων είναι θύμα της, ένεκα της οποία υποχρεώθηκε να πληρώσει (με δόσεις)  έναν λογαριασμό 806,42€ για 154Μ3 για το εν λόγω χωράφι, χωρίς κανένα κέρδος. Η ένδειξη μπορεί να είναι σωστή και νομότυπη, αλλά χαρακτηρίζεται παράνομη και ληστρική. Διότι περιλαμβάνει και χρονικά διαστήματα εκατέρωθεν της συγκεκριμένης περιόδου, ένεκα των οποίων αυξήθηκε η κατανάλωση με συνέπεια να πληρωθεί η μισή με 7,079€.

Ωστόσο, το θέατρο του παραλόγου συνεχίζεται με τον λογαριασμό ενός άλλου χωραφιού 1200Μ2 με 35 μικρές φιστικιές, για την περίοδο «Μαΐου – Ιουνίου», ο οποίος ανέρχεται στο ποσό των 3.094,70€ για κατανάλωση 795Μ3!!! Σε απάντησή του ο αρμόδιος της Δημ. Αρχής λέει ότι η ένδειξη είναι σωστή! Ο καλός κύριος δεν έκανε τον κόπο να διαβάσει την ένσταση του υπογράφοντα (όχι αίτηση) και να διερωτηθεί αν ή ένδειξη είναι λανθασμένη. Όταν,  μάλιστα, είχαν προηγηθεί 4Χ2=8 μήνες με μηδενική κατανάλωση. Ούτε διερωτήθηκε ότι, «ακόμη και αν ήταν σωστή, οι 750 τόνοι νερού στην επιφάνεια των 1200 τετραγωνικών μέτρων θα έκαναν το χωραφάκι απρόσιτο από την λάσπη και θα έφταναν στην θάλασσα»! Ενώ παρέμενε ξερό μέχρι τις τελευταίες βροχές. Δεν διαβίβασε, επίσης, τον εν λόγω λογαριασμό στο Δημ. Συμβούλιο όπως όφειλε, δεσμεύτηκε και κάνει για δεκάδες άλλους διαμαρτυρηθέντες λογαριασμούς. Ευτυχώς έχει επιστραφεί στην Δημ. Αρχή για διόρθωση και δεν είναι ακόμη πληρωτέος. Ωστόσο, παρόμοια φαινόμενα αποδεικνύουν το αληθές του χαρακτηρισμού της Δημοτικής Ύδρευσης ως «Μπάχαλου».

Αλήθεια, μπορεί να διανοηθεί ο ανύποπτος καταναλωτής πόσο κοστίζει αυτό το μπάχαλο ατομικά στον ίδιο και στον Δήμο σαν σύνολο, διαχρονικά και μέχρι να αποκατασταθεί η μόνιμη ύδρευση του νησιού, αν ποτέ γίνει; Η μεμονωμένη περίπτωση του υπογράφοντα, που περιγράψαμε παραπάνω, μας δίνει μιαν ενδεικτική εικόνα. Όμως, το κόστος του ελλείμματος των 300.000 Μ3 νερού, περίπου, που έχει ο Δήμος, σύμφωνα με δημοσιεύματα του τοπικού τύπου, δεν είναι ασήμαντο. Διότι, εάν το υπολογίσουμε με τον μέσον όρο κόστους του παραπάνω λογαριασμού, 806,42€:154=5,24€ Χ 300.000Μ3, μας κάνουν 1.572.000€. Το επαναλαμβάνουμε ολογράφως, για να γίνει αντιληπτό, ένα εκατομμύριο, πεντακόσιες εβδομήντα δύο χιλιάδες ευρώ! Αυτό και άλλα ποσά οι εκλεγμένοι αρμόδιοι του Δήμου μας τα χρέωσαν στους δημότες, πάνω στον πανικό τους, με  το θεσμοθετημένο νέο τιμολόγιο νερού. Διότι δεν ξέρουν ή δεν θέλουν να κάνουν τίποτε άλλο. Εάν, όμως, παραλάβαιναν το νερό κανονικά κάθε ταξίδι Υ/Φ πλοίου, όπως προβλέπει η «Σύμβαση Μεταφοράς Νερού», που ισχύει, δεν θα είχαν ποτέ τέτοιο έλλειμμα.

Διερωτόμαστε, λοιπόν, «Ποιος εχέφρων έμπορος ή εκλεγμένος Δήμαρχος θα πλήρωνε με δημόσιο χρήμα την ποσότητα του νερού που αναγράφεται στην φορτωτική, που του παρουσίασε ο πλοιοκτήτης του Υ/Φ πλοίου, χωρίς να είναι σίγουρος 100% ότι παραλήφθηκε από τους αρμόδιους συνεργάτες του»; Γιατί, λοιπόν, οι καταναλωτές να είναι υποχρεωμένοι να πληρώνουν τις ζημιές που προκαλεί η άγνοια ή η ενσυνείδητη αμέλεια των εκλεγμένων του Δήμου; Πώς να το ανεχθούν οι Αιγινήτες, πολλοί από τους οποίους είναι ναυτικοί και ξέρουν την θεωρία και πρακτική των θαλάσσιων μεταφορών; Εάν, παρόλα αυτά το αποδέχονται, είναι δικαίωμά τους. Ευτυχώς, όμως, υπάρχουν και άλλοι, όπως ο υπογράφων, που δεν το αποδέχονται και είναι αποφασισμένοι να καταγγείλουν το γεγονός όπου πρέπει, για να αποκατασταθεί, επί τέλους, αυτό το μπάχαλο της δημοτικής ύδρευσης και όχι μόνο!

Ευχαριστώ για την φιλοξενία,

Με εκτίμηση
Φίλιππος Ν. Χατζηπέρης
Πλοίαρχος Ε.Ν.,  έφεδρος

One Comment

  1. Νομιζω πως εχουμε φτασει σε σημειο που πρεπει να αναληφθουν πρωτοβουλιες αντιμετωπισης αυτης της εκνομης καταστασης, οπως εξαιρετικα την αναλυετε.
    Εννοω Συνηγορο του Πολιτη, Ελεγκτες Δημοσιας Διοικησης και γιατι οχι προσφυγη στη Δικαιοσυνη κλπ.

    Εαν μια τετοια εξελιξη ειναι στους προβληματισμους σας, στους δικους μου προφανως και ειναι, ειμαι μαζι σας για απο κοινου-και οποιος αλλος θελει-προσφυγη.

Leave a Comment