Πολιτική — 24/01/2013 at 10:03

Νέοι Πρόεδροι για Παλιά Προβλήματα

by

Νέοι Πρόεδροι για Παλιά ΠροβλήματαΜε τους δύο νέους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Μεσαγρού κο Δημήτρη Γκαρή και Αίγινας κο Ευάγγελο Τζίτζη, κατόπιν παραιτήσεως των δύο γυναικών Παναγιώτας Τζίτζη και Σοφίας Πρωτονοταρίου αντιστοίχως, συγκλήθηκε εχθές το Δημοτικό Συμβούλιο Αίγινας, υπό τη διεύθυνση του νεοεκλεγέντος προέδρου Νίκου Γιαννούλη. Σε μια συνεδρίαση με αρκετά ζητήματα, μα με ιδιαίτερη βαρύτητα στον ορισμό του νέου προέδρου του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας και του Δ.Α.Ο.Α. Ωστόσο, για άλλη μια φορά, δεν έλειψαν οι μικρο-εντάσεις και τα υπονοούμενα.

Ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης στην πρωτολογία του, εξήρε μία σειρά ζητημάτων, όπως τη σημασία για το νησί του τριήμερου εορτασμού της επετείου ορκωμοσίας του Ιωάννη Καποδίστρια, ενώ, έκανε μια σύντομη αναφορά στο πρόγραμμα των ημερών. Εν συνεχεία, παρουσίασε τους κεντρικούς άξονες της συναντήσεώς του με τον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Θρησκευμάτων κο Αρβανιτόπουλο, μιλώντας συν τοις άλλοις για την αποκατάσταση των καποδιστριακών κτηρίων, τη στερέωση του Μητροπολιτικού ναού και την οικονομική ενίσχυση των αθλητικών σωματείων της Αίγινας. Για το άλυτο και κραταιό πρόβλημα του ΚΤΕΛ, επισήμανε «πρόκειται για ένα σοβαρότατο πρόβλημα που έχει εκθέσει το δήμαρχο, τη διοίκηση και το νησί μας, ενώ είναι θέμα μόνον της περιφέρειας. Όσον αφορά τη φημολογία περί των «χαμένων κυβικών» κατά τη μεταφορά του νερού, δήλωσε πως το ζήτημα έχει σταλθεί από την οικονομική επιτροπή στη νομική επίτροπο του δήμου.

Ο κος Παν. Κουκούλης σε μια γενική παρατήρηση για όσα είπε ο δήμαρχος τόνισε «Μιλάτε σχεδόν αποκλειστικά για πράγματα που θα γίνουν ή που σχεδιάζεται να γίνουν.»  Επίσης, πρότεινε τη δημιουργία μιας επιτροπής αρμόδιας για τη συγκέντρωση όλων των δεδομένων που θα δώσουν σαφείς απαντήσεις στα ερωτήματα που πλανώνται γύρω από τις αποκλίσεις των μετρήσεων των ποσοτήτων νερού. Επιτροπή που θα αποτελείται από υπαλλήλους του δήμου και λιγοστούς δημοτικούς συμβούλους. Επιπροσθέτως, είπε «Αυτή η αναφορά για διασπάθιση δημοσίου χρήματος από το δελτίο τύπου της τοπικής ομάδας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. , που αφορά τη δική μας ευθύνη διοίκησης του δήμου για τις παραληφθείσες ποσότητες είναι συκοφαντική.» Ο κος Κοττάκης, υπερτόνισε τα τρία –κατά τον ίδιο- κυριότερα προβλήματα του νησιού «Ας έρθουμε στην πραγματικότητα. Εκτός από τα πάρα πολλά προβλήματα που έχει το νησί, θεωρούμε τρία κυρίαρχα. Πρώτον, η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας και η επιστολή των υπαλλήλων προς τη διοίκηση του Τζανείου με τις αναφορές των προβλημάτων. Δεύτερον. Το πρόβλημα με τα λεωφορεία είναι χρόνιο και ο δήμος πρέπει να δώσει λύση. Και τρίτον, οι απλήρωτοι εργαζόμενοι, που παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει.  Για το νερό εμείς πιστεύουμε πως είναι ένα σκάνδαλο που έχει ξεφύγει από τις αρμοδιότητες των συμβούλων και ανήκει στον αρμόδιο εισαγγελέα.» Με αφορμή το ζήτημα των ΚΤΕΛ θέλησε να τοποθετηθεί και ο κος Μαλτέζος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Βαθέος. «Είχανε πρόφαση ότι δε περνά το λεωφορείο από το Βαθύ εξαιτίας των σκίνων που βρίσκονταν αριστερά και δεξιά του δρόμου. Εμείς τα σκοίνα τα καθαρίσαμε, αλλά πάχυνε το λεωφορείο και πάλι δε χωρά;» Στο ίδιο κλίμα και ο κος Αμάφης, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Πέρδικας, τοποθετήθηκε ως εξής «Ποιος το ελέγχει το λεωφορείο; Το συζητάμε τόσο, αλλά λύση δεν υπάρχει. Ο κόσμος έχει οργιστεί. Κανένας από το ΚΤΕΛ δεν ενημερώνει και δε σέβεται τα παιδιά του σχολείου.»

Ο κος Γκότσης, μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για τα χρήματα που έχουν δοθεί προς αποκατάσταση του ιερού ναού του Αγίου Αθανασίου της Παλιά Χώρας, ενώ υπερτόνισε πως ακόμη δεν έχει γίνει καμμία δράση. Από την άλλη ο κος Φιλ. Τζίτζης εξήρε «Δε μπορώ να μη σχολιάσω την παραίτηση των Τζίτζη και Πρωτονοταρίου σε άμεση συνάρτηση με τις ανεξαρτητοποιήσεις. Που είναι η νέα γενιά των εικοσιπεντάρηδων, των τριαντάρηδων; Δεν εκπροσωπούνται πουθενά. Τα Καποδιστριακά κτήρια γιορτάζουν, μα δε μας τιμάνε με τη σημερινή τους κατάσταση. Και όμως, κάποιοι συσκέπτονται όλο το απόγευμα για το αν θα διαγράψουν έναν- δύο συμβούλους! Αυτό είναι το πρόβλημα, αν θα διαγραφούν οι δημοτικοί σύμβουλοι;» Ο κος Γιάν. Πούντος, απόρησε εάν υπάρχει κάποιος που συμμερίζεται την αισιοδοξία του δημάρχου για τα δρομολόγια της συγκοινωνίας. Όντας και ο ίδιος εκπαιδευτικός, γνωρίζοντας τον καθημερινό αγώνα προκειμένου τα παιδιά να κατορθώσουν να φτάσουν εγκαίρως στις τάξεις, διάβασε μια επιστολή από τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, η οποία έγραφε «Το γεγονός επιφυλάσσει κινδύνους κοινωνικής διαταραχής από μαθητές και γονείς που απαιτούν το δικαίωμα της ίσης συμμετοχής τους στην παιδεία.» Ακόμη, ο ίδιος τόνισε «Είναι θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και πρέπει μαζί με την περιφέρεια να σταματήσουμε τα μεγάλα λόγια και τις συσκέψεις εσωτερικής κατανάλωσης.» Συνέχισε, όμως, θίγοντας ένα ακόμη θέμα, εκείνο της λειτουργίας του σχολείου δεύτερης ευκαιρίας δίχως τις ειδικότητες του μαθηματικού και φιλόλογου. Σημειώνοντας «Οι εποχές των πανηγυρισμών και των φωτογραφήσεων έχουν παρέλθει.»

Ο κος Πετρίτης, που κατά τη διενέργεια των δημαιρεσιών απουσίαζε εξέφρασε την πικρία του για τα σχόλια που εξέλαβε τότε ως απερχόμενος πρόεδρος, τονίζοντας πως είναι άκομψο και ανήθικο εν απουσία του να γίνονται τέτοιου είδους τοποθετήσεις. Ακολούθως, ο κος Οικονόμου εξέφρασε τα ερωτήματά του «Η καθυστέρηση με την περίφημη δημοτική συγκοινωνία που οφείλεται, στην ανευθυνότητα της Κ.Ε.Δ.Α.; Τι γίνεται με τα αθεώρητα εισιτήρια της επιτροπής θεάτρου; Θα προχωρήσει κάτι ή να το προχωρήσω εγώ; Η παραίτηση της κα Παναγιώτας Τζίτζη ήρθε μετά από μία εβδομάδα και ύστερα από δημοσιεύματα. Μήπως επειδή συγγενικό της πρόσωπο δεν πήρε θέση αντιδημαρχίας;»

Κάποιοι από τους παριστάμενους πολίτες θέλησαν να λάβουν το λόγο σημειώνοντας μεταξύ άλλων:

«Έξι μήνες πριν είχε τεθεί στο δημοτικό συμβούλιο το θέμα των αποκλίσεων στη μέτρηση των ποσοτήτων του νερού. Υπήρξε αμέλεια. Είχε βγει δελτίο τύπου για έλεγχο μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Γιατί υπάρχει αυτή διαφορά με τον δήμο; Αυτό που έγινε προχθές στην οικονομική επιτροπή ήταν ουσιαστικά η νομική κάλυψη για να υπερασπιστεί η διοίκηση το θέμα.»

Για το ζήτημα της μεταφοράς των μαθητών:

«Πως θα δικαιολογηθούν οι απουσίες, πως θα αναπληρωθούν οι πολύτιμες χαμένες διδακτικές ώρες. Θα έπρεπε εχθές να υπάρχει συγκοινωνία. Η λύση είναι δική σας και όχι δική μας. Και εάν δε μπορείτε, να το πείτε. Δε θα απαγορεύει κανένας στα παιδιά μας να μην έχουν ίσες ευκαιρίες στο μάθημα.»

«Θέλω να σας ενημερώσω πως υπάρχει κοινωνικός αναβρασμός. Μιλούν για καταλήψεις. Κάντε κάτι άμεσα γιατί η αυριανή ημέρα θα είναι πολύ δύσκολη.»

Ο κος Μαρμαρινός στην τοποθέτησή του τόνισε πως η Αίγινα είναι ακόμη «δυστυχώς» εξαρτημένοι από τους υδρομεταφορείς μέχρις ότου δοθεί η λύση με τον υποθαλάσσιο αγωγό. Ο κος Νεκτ. Κουκούλης υπερτόνισε πως με το ζήτημα της μαθητικής μεταφοράς ο δήμος έχει φτάσει στα όριά του. Ενώ συνέχισε με τη διαβεβαίωση πως δεν υπάρχει άμεσος κίνδυνος στις σχολικές μονάδες και πως ο δήμος επισκευάζει οποιεσδήποτε φθορές μπορεί να καλύψει. «Εκτός από καθηγητής πληροφορικής είστε και καθηγητής γκεμπελικής προπαγάνδας» απηύθυνε προς τον κο Οικονόμου.

Ο δήμαρχος στη δευτερολογία του απάντησε ή συμπλήρωσε σε μερικά από τα ζητήματα που θίχτηκαν, τονίζοντας πως έχει βρεθεί ήδη έτοιμος χώρος στην Κυψέλη που θα φιλοξενήσει το αθλητικό κέντρο του νησιού.

Γιάννης ΚρεούζηςΣτα πρώτα ζητήματα της ημερησίας διατάξεως ορίστηκαν οι πρόεδροι, τα μέλη και οι αναπληρωματικοί του Λιμενικού Ταμείου και του Δ.Α.Ο.Α.. Έτσι λοιπόν, νέος πρόεδρος του Λ.Τ. ορίστηκε –ύστερα από πρόταση της διοίκησης-ο κος Γιάννης Κρεούζης, απόφαση που προκάλεσε την οργή του κου Οικονόμου που έκανε λόγο για οικογενειοκρατία, μιας και ο δήμαρχος έχει εξ αγχιστείας συγγένεια με τον κο Κρεούζη. Στη θέση αυτή του κου Οικόνόμου, ο κος Σακκιώτης απάντησε: «Αυτά που είπατε δεν αξίζουν σχολιασμού και επιβάλλεται  να τα πάρετε πίσω.»

-«Δημοκρατία έχουμε οφείλεται να τα σεβαστείτε. Να πάρω πίσω τα πιστεύω μου;»

Ως αντιπρόεδρος του Λ.Τ. ορίστηκε ο δήμαρχος Αγκιστρίου κος Γιάννης Αθανασίου, ενώ ως μέλη οι κοι: Μούρτζης, Κανελλά, Αλυφαντή, Καψάλης, Κρεούζης, Τζούλα, Σκαλτσιώτου, Παπαδημητρίου, Λαμπαδάριος  Λογοθέτης.

Για τον Δ.Α.Ο.Α.  πρόεδρος εξελέγη ο κος Μαν. Νικολούζος και αντιπρόεδρος ο κος Αργ. Μεθενίτης. Ενώ, μέλη: Κρεούζης Σωτ., Μπήτρου, Κουτρουμάνης, Σταθόπουλος, Πρωτονοταρίου, Ζαμπέλης, Τσοτσορός, Χαρτοφύλακα, Ανταλή, Ζαραβέλας.  Από τη λίστα ονομάτων ηχηρή ήταν η απουσία του κου Φιλ. Τζίτζη, καθώς δεν προτάθηκε η συμμετοχή του αν και αθλητής. Διότι, όπως χαρακτηρίστηκε εν είδη αστείου από τον κο Οικονόμου, θεωρείτε το «μαύρο πρόβατο» της παράταξης Σακκιώτη.

Τα υπόλοιπα θέματα της ημερησίας διατάξεως ψηφίστηκαν κατά πλειοψηφία, δίχως ιδιαίτερη συζήτηση.

Leave a Comment