Πολιτική — 16/02/2013 at 13:34

Λογομαχίες Περί Έργων και Υποσχέσεων

by

Ο Λόγος στους Πολίτες της ΑίγιναςΟ παραλογισμός της χρονικής διάρκειας απογοητεύει τους λιγοστούς, μετρημένους σε μισή ντουζίνα δάκτυλα, πολίτες που σπεύδουν στις συνεδριάσεις. Η παιδιάστικη συμπεριφορά μεμονωμένων και διαφορετικών, σχεδόν κάθε φορά συμβούλων παραπέμπει σε συζητήσεις-λογομαχίες περί πατρότητας έργων ή απραγματοποίητων υποσχέσεων. Οι τοποθετήσεις πότε καταλήγουν σε αλήθειες -κατά βάση- πικρές, άλλοτε σε θέσεις του άφταστου που καμιά σχέση δεν έχουν με τις πραγματικές διαστάσεις των πάμπολλων και συγκοινωνούντων προβλημάτων του νησιού. Η Αίγινα της πρώτης  πρωτεύουσας, όπως με καμάρι προσφωνείται πάντοτε, μετρά την αίγλη της μέσα σε σκουπίδια και λακκούβες, χρέη και επιτροπές για τους τίτλους, για δυο γεμάτες σελίδες. Οι αιρετοί δεκατριών -και πλέον- χιλιάδων δημοτών, προοικονομούν λύσεις που στο βωμό της προσωπικής κόπωσης θυσιάζονται για ένα πρόχειρο και χιλιομιλημένο ψήφισμα βαρύνουσας, ωστόσο, σημασίας· το ανώτατο θεσμικό όργανο του νησιού, φθίνει με ολοφάνερες τις ουλές της έκπτωσης.

Μέσα σε κλίμα υποτονικό, με μια αλλόκοτη βιασύνη, καθώς περνά η ώρα και ο καιρός, τα προημερησίας διατάξεως ζητήματα στη χθεσινή συνεδρίαση διέγραψαν τη στασιμότητα της τοπικής κοινωνίας και πρωτοβουλίας, ενώ, προεξήγγειλαν  τις διαφωνίες του σώματος. Οι εκπλήξεις και η ευρηματικότητα για «τους ημέτερους» δε λείπει και έτσι, με την έναρξη των συζητήσεων ανακοινώθηκε ένα νέο πόστο. Ο κος Βάρτζελης, ως εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος αποτελεί πλέον τον συντονιστή «κινήσεων και πρωτοβουλιών σε θέματα του δήμου περί επικοινωνίας με τους πολίτες».

Τα «χρωστούμενα» και οι εξελίξεις στον υποθαλάσσιο

Σύμφωνα με τον κο Γρηγορόπουλο, δύο ζητήματα τα οποία επισημάνθηκαν σε Δημοτικό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου 2012, υπό την προεδρία, ακόμη, του κου Πετρίτη, και παρά την αρχική προφορική διαβεβαίωση της διοίκησης πως θα έρθουν ξανά στην επόμενη συνεδρίαση, αναφέρθηκαν δίχως να δοθεί καμμία επίσημη θέση από τα χείλη του δημάρχου. Πρόκειται για τις προτάσεις του επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης σχετικά με τη δημιουργία κουμπαρά προκειμένου να βρεθούν τα χρήματα για τη δημιουργία του κλειστού γυμναστηρίου, αλλά και το ζήτημα αποθήκευσης των θαλασσίων ξαπλώστρων.

Ο κος Παν. Κουκούλης με τη σειρά του επισήμανε το θετικό βήμα σε ένα έργο που και από τη δική του θητεία είχε εξεταστεί. Τις προηγούμενες ημέρες, εγκρίθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης η μελέτη για την κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού που θα τροφοδοτεί με νερό την Αίγινα από τη Σαλαμίνα. «Το έργο του υποθαλάσσιου αγωγού μπαίνει σε σιδηροτροχιά. Δεν μπορεί να αλλάξει πορεία, εκτός αν εκτροχιαστεί. Οι σταθμοί είναι προκαθορισμένοι. Θα έπρεπε η διοίκηση να έχει προχωρήσει όλα τα υπόλοιπα. Τα φύλλα δημοπράτησης θα είναι έτοιμα –λέτε- στα τέλη Μαρτίου. Όμως, δεν έχει υπογραφεί ακόμη η σύμβαση με τους μελετητές, πιθανόν γιατί δεν έχουμε προϋπολογισμό, ο οποίος θα έπρεπε να τον έχουμε ήδη τους τρεις προηγούμενους μήνες.» Συνεχίζοντας τόνισε πως η «ανωριμότητα» του έργου και το ακόμη αρχικό στάδιο του, ίσως να σταθούν τροχοπέδη για την ένταξη του στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ που υπόκεινται σε νέες, ριζικές και κρίσιμες για την ακολουθία του έργου αλλαγές.

Τα ζητήματα του σήμερα και η επέτειος Καποδίστρια

Ο κος Κοττάκης, αναφέρθηκε στην απεργία της 20ης  Φεβρουαρίου και την επικοινωνία του Δημάρχου Σάκη Σακκιώτη για την ύπαρξη την ημέρα εκείνη πλοίου ασφαλείας, ενώ τον προέτρεψε την ημέρα εκείνη «ως ελάχιστο δείγμα συμπαράστασης προς τον αγώνα όλης της Ελλάδας, να κλείσετε το δήμο».  Ακόμη, ζήτησε απαντήσεις και νέα δεδομένα για την μετεγκατάσταση της δημόσιας βιβλιοθήκης, όσο και την κατασκευή του νέου μουσείου Καπράλου, που εδώ και ένα χρόνο, παρά τη λύση των νομικών κολλημάτων και των χρημάτων που έχουν δοθεί, βρίσκεται στο ίδιο επίπεδο εξέλιξης. «Τα χρήματα έχουν φαγωθεί; Πάλι το ζήτημα θα κοσμεί τα προεκλογικά φυλλάδια.»

Ο κος Φιλ. Τζίτζης, αναφέρθηκε στον τριήμερο εορτασμό της επετείου άφιξης του Ιωάννη Καποδίστρια, εξαίροντας τόσο την απουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Υπουργού Παιδείας, οι οποίες είχαν αναγγελθεί από τη διοίκηση, μα και τη βράβευση του κου Σώζοντα Βελιώτη λέγοντας: «Ο κος δήμαρχος τίμησε τον πρώην αντιδήμαρχο για την προσφορά του, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο δεν πήραμε καμμία τέτοια απόφαση.»  Ακόμη, μίλησε για τη διαφημιστική ανυπαρξία γύρω από το σημαντικό γεγονός που φέτος για πρώτη χρονιά πήρε τη σημασία της τοπικής γιορτής χαρακτηρίζοντάς τις εκδηλώσεις ως εσωτερικής κατανάλωσης στις οποίες τόσο ο ίδιος, όσο και μεγάλη μερίδα του λαού δε θα συμμετάσχει.

Με μια χροιά προσωπικών μαρτυριών και καυστικότητα που έγινε αποδεκτή από το ακροατήριο, ο κος Πάλλης, σημείωσε τα προβλήματα στη μεταφορά των μαθητών  προτείνοντας η «ανύπαρκτη δημοτική αστυνομία να βρίσκεται στη διασταύρωση των φυλακών, προκειμένου να επιβληθεί η τάξη και να αποτραπούν ατυχήματα». Αλλά, αναφέρθηκε και στο μέγα και αδικαιολόγητο σφάλμα, εκείνο του κλεισίματος των λακκουβών με μπετό και όχι με πίσσα που προκαλεί μεγαλύτερες φθορές στο οδόστρωμα. Συνεχίζοντας στο ίδιο καταγγελτικό τόνο, ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αίγινας κος Ευα. Τζίτζης, ανέφερε τον έντονο και συνεχή προβληματισμό των ανθρώπων του κέντρου για την εκτενή ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί το ε/ο-ο/ο  πλοίο Απόλλων, μα ανέδειξε το ζήτημα της εναπόθεσης των απορριμμάτων των διερχόμενων πλοίων στο νησί, επιβαρύνοντας την Αίγινα με την επιπλέον μεταφορά τους, αν και η κίνηση έχει απαγορευθεί από το 2008.

Το δυστύχημα ως ερέθισμα για το Κέντρο Υγείας

Η εξηντάχρονη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στο οδόστρωμα μια εβδομάδα νωρίτερα στον Μεσαγρό, στάθηκε η αφορμή της ενδελεχούς συζήτησης περί της κρισιμότητας της λειτουργίας και του ρόλου του Κέντρου Υγείας που όλα δείχνουν πως υπολειτουργεί. Από πρόταση του κου Κοττάκη στην προηγούμενη σύγκληση του Δ.Σ. για την έγκριση ψηφίσματος προς τους υπευθύνους ώστε άμεσα να αποκατασταθούν οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και ιατρικό εξοπλισμό, δόθηκε η ευκαιρία πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι να εκφράσουν τις απόψεις τους με τους πρώτους ουσιαστικά να καταθέτουν προτάσεις. Ανάμεσά τους και δύο γιατροί εξήραν πως αυτό που ουσιαστικά χρειάζεται πέρα των απαραιτήτων, είναι η άμεση ανταπόκριση –που προϋποθέτει την ύπαρξη οδηγού ασθενοφόρου- με τη χρησιμοποίηση της βάσης του πολεμικού ναυτικού ως τόπο προσγείωσης ελικοπτέρου για έκτακτα περιστατικά. Όπως δηλώθηκε, αλλεπάλληλες φορές οι γιατροί του κέντρου υγείας έχουν βοηθηθεί από γιατρούς που ιδιωτεύουν, μιας και πάνω απ’ όλα βρίσκεται η υποχρέωση, μέσω της συλλογικότητας, να σωθεί μια ανθρώπινη ζωή.

Η μεταφορά της βιβλιοθήκης-αρρυθμία στο δημοτικό Βαθέος

Ο χώρος όπου θα μετεγκατασταθεί η δημόσια δανειστική βιβλιοθήκη δεν έχει ακόμη οριστεί.  Η επιδίωξη είναι το Κυβερνείο να απαλλαχθεί από το Ιστορικό Αρχείο και να γίνει ένας χώρος αντάξιος της ιστορίας της Αίγινας. «Κάποιοι τα βάζουν με την ιστορία του νησιού καταλήξει ένας εφιάλτης, ένας ακόμη κενός χώρος στο κέντρο της Αίγινας, σαν τις φυλακές.», επισήμανε ο προϊστάμενος της βιβλιοθήκης κος Απόστολος Κασελούρης. Ελεγκτές του Υπουργείου Παιδείας αποφάνθηκαν πως το υπόγειο και χώροι στο Δημοτικό Σχολείο Βαθέος πληρούν τις προϋποθέσεις, ώστε τμηματικά να γίνει η μεταφορά, είδηση που προκάλεσε την αντίδραση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου που επικαλείται βέβαιη κοινοτική και σχολική αρρυθμία. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε πως η συνταξιοδότηση της υπαλλήλου του ιστορικού αρχείου τον ερχόμενο Ιούνιο, σε άμεση συνάρτηση με την απόσταση των νέων εγκαταστάσεων θα οδηγήσει στην ερήμωση και την εγκατάλειψή του εκθέτοντάς το σε κίνδυνο. «Α έρημη Αίγινα! Δε θα αφήσουμε ποτέ να γίνει ένα έργο. Είμαστε προκατειλημμένοι, ξεκινάμε τη γκρίνια.» αναφώνησε ο κος Καλαφάτης ύστερα από την τοποθέτηση του κου Κασελούρη.

Στα θέματα ημερησίας διατάξεως, στην Επιτροπή Διαβούλευσης, υπό την προεδρία του δημάρχου ορίστηκαν είκοσι ένας εκπρόσωποι ενώσεων, συλλόγων και τοπικών σωματείο, ενώ κατόπιν κληρώσεως μέλη αποτελούν οι:

Ψωμιάδης Παύλος του Αναστασίου
Στρατηγός Στυλιανός του Κυριάκου
Νάστα-Κουφού Γεωργία του Γεωργίου
Μαρίνης Αργύριος του Δημητρίου
Γλατζής Νικόλαος του Ιωάννη
Γκίκα Μαρίνα του Στεφάνου
Λάμπρου Γρηγόριος του Ιωάννη
Γουναρά Ελένη του Γεωργίου
Στρόμπλος Νικόλαος του Γεωργίου

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Τουριστικής Προβολής του δήμου Αίγινας, ορίστηκε ο κος Βάρτζελης κρατώντας τα ίδια μέλη, μα και με την προσθήκη των κων Οικονόμου, Τζίτζη Νικ. και Πούντου Γ.
Ας σημειώσουμε πως ο κος Βάρτζελης ήταν απών.

Leave a Comment