Πολιτική — 20/02/2013 at 17:44

Πού Πήγαν Τελικά τα… «Νερά»;

by

Πού Πήγαν Τελικά τα… «Νερά»;Οι «επαΐοντες της αγοράς» μιλούν για οσμή σκανδάλου, κρυφά στοιχεία και παιχνίδια γύρω από το θέμα που πονά πιότερο την αιγινήτικη κοινωνία. Η μηνυτήρια αναφορά του αντιπεριφερειάρχη κου Κατσικάρη, στην απόλυτη χρόνωση, έφερε το ζήτημα στα χείλη κάθε πολίτη·  και έτσι, από την ελλιπή έως και ανύπαρκτη ενημέρωση, ξεκίνησαν οι υποθέσεις.  Με πρόσωπα, στοιχεία και περιστατικά να αιωρούνται, δέκα δημοτικοί σύμβουλοι με υπογραφές που συγκέντρωσαν κατόρθωσαν να συγκληθεί μια έκτακτη, τρίωρη, ειδική συνεδρίαση εχθές το απόγευμα προς συζήτηση –εξ’ ολοκλήρου- του ζητήματος των «χαμένων κυβικών».

Ήτανε στραβό το κλίμα.

«Απαράδεκτο αυτό που κάνετε!», με αυτήν την αντίδραση- φράση ξεκίνησε η ανάγνωση των παρόντων προκειμένου να διαπιστωθεί η, απαιτούμενη για τη συνέχιση της συνεδρίασης, απαρτία.  Ο κος Πάλλης, εξαγριωμένος από την έναρξη της συνεδρίασης λίγα λεπτά πριν τις πέντε, αλλά και με το αναφώνημα του κου Κορναράκη «τι μας φέρατε εδώ», εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στο προεδρείο και τη διοίκηση, τονίζοντας πως: «Είμαστε Σκοτσέζοι όλοι εδώ μέσα. Δε μιλά κανείς για τις μηνύσεις που μας έγιναν από μέσα.», μιας και κανείς δε μιλά –όπως είπε- για τις συνεχείς πρόωρες ενάρξεις των δημοτικών συμβουλίων. Ο κος δήμαρχος αντείπε: «Πρέπει να ντρέπεσαι σαν Αιγινήτης, σε καταγγέλλω μπροστά στους πολίτες.»

Παρόλη την ένταση, ο κατάλογος των παρόντων ελέγχθηκε ξανά από την αρχή, με τον πρόεδρο Νίκο Γιαννούλη να καταμαρτυρά πως το ηλεκτρονικό κουδούνι ήχησε ένα λεπτό μετά τις πέντε και την πλειονότητα των συμβούλων να έχουν λάβει τις θέσεις τους.

Η εισήγηση και η πρόταση καθολικής υποδοχής.

Φάκελοι γεμάτοι χαρτιά, υπολογιστές και αρχεία πήραν τη θέση τους στα έδρανα. Η συζήτηση, άλλωστε, όπως και η εισήγηση έπρεπε να γίνει με όλη την επισημότητα για τη μεγάλη τροχοπέδη, τις διαφορές μεταξύ των ποσοτήτων των υδρομέτρων της ΕΥΔΑΠ και του δήμου Αίγινας.

Ο κος Παν. Κουκούλης ήταν εκείνος που αιτιολόγησε πρώτος το αίτημα της σύγκλησης και μοναδικό θέμα συζήτησης της ημερήσιας διάταξης. «Η πρωτοβουλία είναι σημαντική και αξιέπαινη. Την προσυπογράφουμε όλοι γιατί το σώμα πρέπει να ενημερωθεί και να συζητήσει ένα τόσο μεγάλο πρόβλημα, για το οποίο η διοίκηση δεν έχει μεριμνήσει. Η αδράνεια της διοίκησης έχει δώσει έδαφος να ανθίσουν «φρούτα», άχρηστοι χειρισμοί, έδαφος για γεγονότα καταστροφής και εξαφάνισης υδρομέτρων.» Υπερτόνισε δε, πως το αίτημα για συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής και η σωστή της λειτουργία είναι ο αποκλειστικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί το θέμα της διαφοράς, καθώς είναι μάταιη η όποια προσπάθεια ανάλυσης των δεδομένων δίχως την αντικειμενική τους παρουσίαση. Ενώ, επισήμανε πως στη δική του θητεία ως δήμαρχος οι διαφορές ήταν μηδαμινές σε αντίθεση με το 2010 όπου και υπάρχουν σαφέστατες ενδείξεις πως τα υδρόμετρα δε λειτουργούσαν. Και συνέχισε λέγοντας: «Βλέπω με έκπληξη πως μετά από τόσους μήνες δε δίνονται στοιχεία. Χρειάζεται προσεκτική και αξιολογική αποτίμηση. Λάθος στοιχεία οδηγούν και σε λάθος αποτελέσματα.»

Η πρόταση όλων όσων υπέγραψαν δεν ήταν άλλη από την τροποποίηση της ήδη υπάρχουσας «Ομάδας Εργασίας» που αποτελείται από υπαλλήλους του δήμου και ελάχιστους αιρετούς δημοτικούς σύμβουλους. Σύμφωνα με αυτήν θα πρέπει να οριστεί το έργο της επιτροπής για τη μελέτη τόσο της διαδικασίας και ο τρόπος μετρήσεως, όσο και η καταγραφή όλων των στοιχείων από τις μετρήσεις και τους λογαριασμούς της ΕΥΔΑΠ, από το 2007 έως και σήμερα. Αλλά και η παρατήρηση της λειτουργίας των πέντε υδρομέτρων.

Εδώ ο κόσμος καίγεται …

Πρώτη παρατήρηση του δημάρχου κατά την πρωτολογία του ήταν το ορθογραφικό λάθος στη λέξη «Εισήγηση» στο αίτημα σύγκλησης. Συνέχισε ακολούθως: «Δεν έχουμε πάρει στα χέρια μας  μηνυτήρια αναφορά. Είμαστε εδώ για να ακούσουμε και να συζητήσουμε μια σειρά από ζητήματα. Το θέμα επιβάλλει να λειτουργήσουμε με περίσσεια πολιτική ευθύνη. Έχουμε όλα τα δεδομένα για να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.»

Ο κος Γκότσης λαμβάνοντας το λόγο: «Εδώ ο κόσμος καίγεται και ο δήμαρχος χτενίζεται. Ενδιαφερόμενοι που καίγεστε δεν πήρατε τη μήνυση. Ντρέπομαι που σας ακούω να μην έχετε θέση.» Με τον δήμαρχο Σάκη Σακκιώτη να απαντά:  «Έχει κατατεθεί μια μηνυτήρια αναφορά. Ούτε στα χέρια μας την έχουμε πάρει, ούτε «καιγόμαστε» να την αναζητήσουμε».

Το χρονικό των χαμένων ποσοτήτων.

Ο κος Νεκτάριος Κουκούλης ανέφερε αναλυτικά το χρονικό για το πώς φτάσαμε έως και τη μηνυτήρια αναφορά, την αναζήτηση –σήμερα- του σφάλματος. Όπως αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η «Ομάδα Εργασίας» με συντονιστή τον ίδιο, που συστάθηκε ώστε να διερευνηθούν τα τεχνικά και οικονομικά δεδομένα σχετικά με τη διαφορά που συναντάται στις παραληφθείσες ποσότητες, συνεδρίασε για πρώτη φορά στις 4/2/2013 με πρώτο μέλημα τη συγκέντρωση όλων των στοιχείων του 2009, των στοιχείων από το 2009, εκθέσεις και στοιχεία από τους πρώην αρμόδιους αντιδημάρχους, αλλά –αν χρειαστεί- και στοιχεία από τις γέφυρες των πλοίων των υδρομεταφορέων. «Ως συντονιστής έστειλα επιστολή στον αντιπεριφερειάρχη κο Κατσικάρη για διάθεση των ανακοινώσιμων στοιχείων προς διευκόλυνση της έρευνας. Η απάντηση ήταν πως τα σχετικά στοιχεία έρευνας της Περιφέρειας Αττικής βρίσκονται στον εισαγγελέα προς εξεύρεση των ενόχων και ότι το θέμα διερευνάται από τη δικαιοσύνη.»

«Διαφορές υπάρχουν, δεν είναι μισόλογα.» & «Υπάρχει πρόβλημα»

Με ευχάριστες –ίσως- ανακοινώσει ξεκίνησε τη δική του τοποθέτηση ο αντιδήμαρχος ύδρευσης κος Μαρμαρινός, μιας και τόνισε πως εδώ και τέσσερις μήνες –εκτός από την Πέρδικα- το νησί τροφοδοτείται 100% από νερό ΕΥΔΑΠ. Η απώλεια, μάλιστα, μειώθηκε κατά τέσσερις μονάδες, στο 41%.  Για το μέγιστο θέμα των διαφορών επισήμανε: «Διαφορές υπάρχουν και δεν είναι μισόλογα. Κανείς δε μου ζήτησε τις παραληφθείσες ποσότητες. Τις έστειλα ο ίδιος στον κο Νεκτ. Κουκούλη αναλυτικά.»

Ο κος Γκότσης προέβη στην εξαγωγή των δικών του συμπερασμάτων: «Όταν σας λέγαμε ότι τα φέρνεται όλα πρόχειρα στο δημοτικό συμβούλιο «μας βάζατε χέρι» και τώρα λέτε πως υπάρχουν αποκλίσεις.  Δε ξέρετε να χειριστείτε το θέμα. Ο κόσμος έχει πρόβλημα. Υπάρχει πρόβλημα. Πιστεύω ότι δε θα κάνετε τίποτε γιατί τα στοιχεία κάθε φορά θα είναι διαφορετικά . Το μόνο που θα κάνετε είναι να πλεχτείτε και να πάτε μάρτυρες σε κάποια δικαστήρια. Θα τα βρείτε μπροστά σας ως διοίκηση. Εμείς, απλώς, κρούουμε τον κώδωνα του κινδύνου, να αποφύγουμε τα χειρότερα.»

Μαράκης: «Στηριζόμαστε στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα. Δεν μετανιώνουμε για τις υπογραφές.»

Ο κος Οικονόμου με τη σειρά του απηύθυνε προσωπικά ορισμένα ερωτήματα: «Η διοίκηση του δήμου δεν έχει προβεί σε καμμία ενημέρωση των πολιτών. Αναρωτιούνται πολλοί γιατί εμείς οι βλάκες ζητήσαμε Δ.Σ..

Κε Μουτσάτσο, ως πρώην αντιδήμαρχος ύδρευσης είχατε βρεθεί στις εγκαταστάσεις του Ασπροπύργου, εντοπίσατε διαφορά και αν ναι ενεργοποιήσατε το άρθρο 8 της σύμβασης;

Κι Μπέση, ως πολίτης με το υδρόμετρο παρατηρούσατε εάν ήταν γεμάτες οι υδροφόρες. Το κάνατε ως αντιδήμαρχος;

Κε Μαρμαρινέ, περιμένω ακόμη τις αποκαλύψεις που υποσχεθήκατε και τις κατασχέσεις των πλοίων που λέγατε στα καφενεία. Εξηγήστε μας πως πληρώνατε και πως πληρώνετε τους υδρομεταφορείς.

Κε Δήμαρχε, εφόσον ανακαλύψατε διαφορές γιατί δεν αποταθήκατε στη δικαιοσύνη, παρά στη νομικό του δήμου; Γιατί αφού η υπηρεσία του δήμου βρήκε διαφορές της προηγούμενης θητείας δεν τα φέρατε στο Δ.Σ.;» Καταλήγοντας: «Θα έχουμε ποτέ αληθινά στοιχεία να ξέρουμε τι γίνεται;»

«Δε χρειάζεται να είσαι ειδήμων της ύδρευσης για να είσαι ευαίσθητος στο θέμα της ύδρευσης. Σήμερα όσο πιο σύντομα μπορούμε να διασαφηνίσουμε αν υπάρχουν διαφορές και γιατί υπάρχουν. Αυτό το Δημοτικό Συμβούλιο και η Οικονομική Επιτροπή πρέπει να διαφωτίσουν κάθε ζήτημα. Να τρέξουμε στην αλήθεια και να αφήσουμε τα παιχνίδια κάποιων.» εξήρε ο κος Φιλ. Τζίτζης. Με τον κο Ιω. Πούντο να υπερθεματίζει: «Δε ξέρω αν η ίδια η διοίκηση του δήμου έχει καταλάβει τι σημαίνουν αυτές οι διαφορές. Νομίζω ότι είστε πίσω στις εξελίξεις και με την τρομερή αδράνεια πλανώνται τόσες απόψεις.»

Η παρέμβαση του κου Μαρμαρινού ήταν ομολογουμένως αποστομωτική «Επί μια εβδομάδα συγκέντρωνα μόνος μου, με δική μου πρωτοβουλία όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Να συγκληθεί αύριο η επιτροπή να τα δώσουμε. Να έρθουν να τα πάρουν από το γραφείο μου.

Ο κος Βάρτζελης, από τους ελαχίστους της διοίκησης θέλησε «να βάλει κάποια πράγματα στη θέση τους».  Με έντονο ύφος, σχολίασε και αποκατέστησε με βάση τα δικά τους στοιχεία την αλήθεια. «Ακούστηκαν διάφορα βαρύγδουπα. Πως δεν υπήρξε δική μας πρωτοβουλία, μας κατηγόρησε πως οι δέκα που υπέγραψαν μας έσυραν να συζητήσουμε το θέμα. Πως βγήκαν όλα τα συμπεράσματα  χωρίς στοιχεία. Βγαίνετε κε Κουκούλη εξ αριστερών και λέτε πως αυτή η επιτροπή που εσείς ο ίδιος συστήσατε να είναι ολιγομελής με δύο ή τρεις δημοτικούς συμβούλους, δεν είναι αντιπροσωπευτική.»

Λίγο πριν έρθει η σειρά των πολιτών, ο κος Παν. Κουκούλης, διάβασε ένα απόσπασμα από άρθρο του Καλλικράτη στο οποίο αναφέρεται ρητά πως η σχέση Δήμου-Περιφέρειας είναι σχέση συνεργασίας και όχι ελέγχου. «Είναι ένας άλλος βαθμός αυτοδιοίκησης. Η αντιπεριφέρεια έχει επιτρέψει μια άλλη σχέση. Συμπτώματα έχουμε και εδώ  και στα χερσαία έργα που είναι 100% έργο του Δήμου Αίγινας. Δεν είναι σχέση συλαλληλίας παρά μια σχέση «καπελώματος».» Ο κος Κοττάκης, παίρνοντας τη σκυτάλη, υπενθύμισε πως τέτοιου είδους περιστατικά με διαφορές στις ποσότητες νερού συναντώνται και το 1996-98. Τότε η υπόθεση έφθασε στη δικαιοσύνη. «Στο σπίτι του κρεμασμένου ας μη μιλάμε για σκοινί. Τι αποτέλεσμα θα φέρουν οι επιτροπές όποιοι κι αν συμμετέχουν; Όλος ο λαός της Αίγινας πρέπει να ενημερωθεί. Χίλιες επιτροπές κι αν γίνουν το πρόβλημα δε θα λυθεί.»

(Ο κος Δήμαρχος έδειξε με το δικό του τρόπο περίτρανα πως η Αίγινα των αιρετών που φιλοξένησε τους  Νίκο Καζαντζάκη, τον Σεφέρη, τον Εγγονόπουλο, τον Ελύτη, έκλεισε, ή κλείνει, τις πύλες της για τους νεοέλληνες που ζουν, εργάζονται και δραστηριοποιούνται στον τόπο. Οι φορολογούμενοι πολίτες που πληρώνουν τους λογαριασμούς του νερού και κάθε ένα δημοτικό τέλος είναι ανεπιθύμητοι να εκφράσουν την άποψή τους, «είναι –απλώς- φιλοξενούμενοι». Η καταγωγή και οι γραμματικές γνώσεις πρωτεύουν προκειμένου να ακουστεί μια διαφορετική φωνή που ζει μέσα στα προβλήματα. Ο λόγος των πολιτών έγινε το τελευταίο ζητούμενο που έχει τη θέση του κάπου στο τέλος της συνεδρίασης, με απαντήσεις λειψές και διάλογο μηδενικό. )

Η τρίωρη συνεδρίαση έληξε δίχως κάποιο καθολικό συμπέρασμα. Παρά με την αίσθηση πως το σώμα διάκεινται θετικά στην τροποποίηση, σύμφωνα με όσα συζητήθηκαν, της «Ομάδας Εργασίας».

Leave a Comment