Πολιτική — 23/02/2013 at 13:06

Σε 60 Δόσεις οι Οφειλές προς την ΕΥΔΑΠ

by

Σε 60 δόσεις οι Οφειλές προς την ΕΥΔΑΠΜε μια κατεπείγουσα συνεδρίαση εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία –με 11ναι, 7παρόν και 1όχι- «η ευνοϊκή ρύθμιση  των οφειλών του δήμου Αίγινας προς την ΕΥΔΑΠ» Σε εξήντα δόσεις , λοιπόν, των 50.000ευρώ θα καταβληθεί το συνολικό ποσό των 3.188.000 περίπου ευρώ, στα οποία συμπεριλαμβάνονται οι εργασίες επισκευής- συντήρησης του δικτύου, αλλά και το τρία τοις εκατό(3%) των προσαυξήσεων. Η καταβολή ξεκινά από την 31η Μαρτίου 2013 και αναμένεται να λήξει τέσσερα χρόνια αργότερα την 31η Δεκεμβρίου 2017.

Οι ενστάσεις της αντιπολίτευσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κος Γρηγορόπουλος, επισήμανε την απουσία προϋπολογισμού και απευθύνθηκε ρωτώντας τη διοίκηση εάν οι μηνιαίες δόσεις έχουν συμπεριληφθεί στον πολυαναμενόμενο προϋπολογισμό. Η απάντηση- εκτίμηση του κου Νεκτ. Κουκούλη ήταν πως έως και την 31η Μαρτίου θα έχει εκδοθεί. Ο κος Γρηγορόπουλος συνέχισε τονίζοντας πως τα κυβικά που έχει λάβει η Αίγινα σύμφωνα με τα τιμολόγια της ΕΥΔΑΠ κοστίζουν κατά 500.000ευρώ το χρόνο περισσότερο από τα χρήματα που ζητά η εταιρεία. «Δεν έχει ξαναγίνει να μας χρεώνει λιγότερο απ’ ότι  μας στέλνει. Μας το χαρίζει; Πως αφαιρούνται;»

Στη δική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, κος Παν. Κουκούλης, τόνισε πως εάν δεν αλλάξει κάτι θεαματικά, ο δήμος δε θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τη μηνιαία δόση. «Αυτά που μαζεύονται στην ύδρευση δε φτάνουν για τις 50.000ευρώ. Έχουμε επιφυλάξεις γιατί δεν περιέχονται όροι σχετικά με την υποχρέωση της ΕΥΔΑΠ να μας παράσχει νερό. Δίχως αυτούς τους όρους θα έρθει κάποια στιγμή που ο δήμος δε θα τα καταφέρει.(…) Η ΕΥΔΑΠ δε θα “κόψει“ το νερό, γιατί δεν το έχει κάνει ποτέ, αλλά θα έχει το πλεονέκτημα. Το πρόβλημα που θα δημιουργηθούν με αυτή την αντίληψη θα είναι πολλά.»

Ο δήμαρχος απών.

Η απουσία του δημάρχου Σάκη Σακκιώτη σε επιμορφωτικό ταξίδι στη Γενεύη, στάθηκε ως κύριος άξονας της πλειονότητας των δημοτικών συμβούλων που έλαβαν το λόγο, οι οποίοι, μάλιστα, επισήμαναν πως δε γίνεται να απουσιάζει για ένα κρίσιμο ζήτημα με τα ερωτήματα να μένουν αναπάντητα. «Δεν είναι μια σωστή τακτική αυτή, αν η συνεδρίαση γινόταν τη Δευτέρα, παρουσία του, δε θα υπήρχε κάποιο πρόβλημα καθυστέρησης» εξήρε ο κος Γκότσης, και συνέχισε λέγοντας «Ο λόγος που δε συμφωνήσαμε στην προηγούμενη συνεδρίαση είναι η αφερεγγυότητα του δήμου. Η τέως διοίκηση είχε ως δόση περίπου τα μισά και δεν τα κατάφερε, πως γίνεται τώρα να μπορεί με το νέο ποσό. Εκ των πραγμάτων δε θα μπορέσει να ανταποκριθεί. Γιατί να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας και την ΕΥΔΑΠ. Θα βρούμε τη νέα σύμβαση μπροστά μας σε λίγους μήνες». Ενώ τόνισε –ίσως το πιο σημαντικό- σημείο που με τη σύναψη της ρύθμισης δε θα μπορέσει να αναστραφεί, δηλαδή, πως η νέα αυτή σύμβαση υπογράφεται τόσο για το ποσό, όσο και για τα κυβικά. «Με αυτή τη σύμβαση λέμε πως τα κυβικά αυτά είναι και τα πραγματικά.»

«Δε θα μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια»

Ο κος Νεκτ. Κουκούλης, υποκαθιστώντας το δήμαρχο, έκλεισε τη συνεδρίαση τονίζοντας «Δε θα μπορέσουμε να κάνουμε με σταυρωμένα χέρια. Η ΕΥΔΑΠ, βέβαια, συνεχίζει να διατηρεί το δικαίωμα να διακόψει τη σύμβαση.(…) Έχουμε διαπιστώσει το ενδιαφέρον της ΕΥΔΑΠ για την ολοκλήρωση κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού. Πρόκειται για μια πολύπτυχη υπόθεση. Στεκόμαστε στο οικονομικό της μέλλον που θέλει προσπάθεια για να υλοποιηθεί.»

Leave a Comment