Πολιτική — 06/03/2013 at 20:01

Απορρίφθηκε η Τιμή των 2,17 €

by

Απορρίφθηκε η Τιμή των 2,17 €Το νησί «αργοδιψά» και το παζλ του νερού ακόμη ψάχνει τα κομμάτια του, τα από δεκαετίες σπαρμένα σε υποσχέσεις, μισολερωμένα έργα, εξαφανίσεις και καταστροφές ρολογιών. Είναι το όνειρο, ο υποθαλάσσιος αγωγός, που θρέφει τουλάχιστον δύο γενιές που ζουν με τη γλυφάδα και τις βρωμιές της βρύσης. Και εκεί που μειώνεται η «γλυκιά» αυτή προσμονή, αυξάνονται τα τελεσίδικα των υδρομεταφορέων και οι κάτοικοι –κατά ομολογία τους- φλερτάρουν με το αίσθημα του πρωτόγονου.

Σε ετούτη την κατ’ επείγουσα συνεδρίαση με σύνθημα έναρξης «Δε συντηρούμε την υπάρχουσα κατάσταση, αναζητούμε μια μόνιμη λύση για το νησί μας», με 12 Ναι και 8 Παρόν συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα που ανάγουν σε επιτακτική την ανάγκη αύξησης της τιμής μεταφοράς ανά κυβικό και άρα το όριο της τιμής για την προκήρυξη νέου διεθνή διαγωνισμού περί το έργο μεταφοράς νερού ΕΥΔΑΠ από τον Ασπρόπυργο Αττικής. Το κατ’ επείγον τα συνεδρίασης συγκλίνει σε δύο σκοπούς, όπως είπε ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης, να επαναδιαρθρωθεί η θέση του δήμου αποκτώντας μία νέα προοπτική, αλλά και μια νέα πρόταση που θα παράσχει τεκμηριωμένη θέση.

Η νέα τιμή…

Σύμφωνα με την απόφανση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου, οι δύο άκαρποι διαγωνισμοί έγιναν με προσφορά μεγαλύτερη της τιμής μελέτης καθιστώντας τη λήψη απόφασης για νέα επαυξημένη τιμή άμεση προκειμένου «να παρέχεται στο νησί υπέρτατο αγαθό», το νερό. Στην τοποθέτησή του, έπειτα από την εισήγηση του επικεφαλής της επιτροπής, ο κος Μαρμαρινός διευκρίνισε το λόγο σύγκλησης, τονίζοντας πως η αύξηση των τιμών του πετρελαίου –που οι εταιρείες μεταφοράς δεν προαγοράζουν- έχει φέρει νέα δεδομένα τα οποία έπρεπε να συμπεριληφθούν στη χθεσινή απόφαση. Η πρόταση της διοίκησης, λοιπόν, αγγίζει τα 2,17 ευρώ για την υδροδότηση Αίγινας και Πέρδικας. «Με την αύξηση της τάξεως του 30% στο πετρέλαιο, αναλογικά συναντούμε μια αύξηση 12% για τη μεταφορά σε Αίγινα-Πέρδικα και  Βαθύ – Κυψέλη – Μεσαγρό. Λαμβάνοντας υπόψιν τις αποστάσεις καταλήγουν σε 13 και 9% έχοντας μικρότερη τιμή στη μεγαλύτερη ποσότητα.», επισήμανε ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Νεκτ. Κουκούλης.

Οι ερωτήσεις της χρονικής στιγμής…

Η χρόνωση της συνεδρίασης με το «εμπάργκο» των υδρομεταφορέων πυροδότησε, μέσα και έξω από την αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, συζητήσεις. Είναι ο Δήμος και το επιτελείο του «υπό ομηρία»; Η διοίκηση είναι εντελοδόχος των εταιρειών, μιας και τα επιχειρήματα που ακούγονται για τη σύγκλιση αυτή είναι κοινά με αυτά της επιστολής διακοπής υδροδότησης(καύσιμα, πληρώματα κ.α.);

Η μεθοδολογία και η ελλιπής τεκμηρίωση…

Ο κος Γκότσης εξέφρασε τα δικά του ερωτήματα λέγοντας: «Καθόμαστε και συζητάμε έναν όρο της σύμβασης. Γιατί δεν ήρθε μια καινούργια σύμβαση από την αρμόδια υπηρεσία και ο κος αντιδήμαρχος ύδρευσης κάνει δικούς τους υπολογισμούς για τη νέα τιμή; Καλούμαστε να έρθουμε να δώσουμε μια νέα τιμή, μα γιατί τότε στη μελέτη τον Ιουνίου – Ιουλίου δεν προβλέψαμε όλα αυτά τα προβλήματα; Στις 18/9 φέρατε σε κατ’ επείγον το θέμα για τη σύναψη των όρων κι ακόμη στο κατ’ επείγον είμαστε. Ο κος δήμαρχος διαβεβαίωσε ότι θα βάλει ειδικό αναλυτή για τα θέματα του νερού. Μας ζητά τώρα να κάνουμε κοστολόγηση, ενώ δεν έχουμε την αρμοδιότητα και την ικανότητα για τέτοια. Πρέπει η διοίκηση να δει το θέμα σοβαρά και υπεύθυνα γιατί είναι υπεύθυνος. Έχει δημιουργήσει μια κατάσταση που δε ξέρουμε τι απρόβλεπτες συνέπειες θα έχει για όλους μας. Μιλούμε με βάση εκατομμυρίων.»

Από τη δική του πλευρά ο κος Παν. Κουκούλης ανέφερε: «Δεν έχει γίνει ξανά στο παρελθόν να αποφασίζουμε εμείς για την τιμή. Αυτό γινόταν υπηρεσιακά και ερχόταν εδώ (σ.σ. στο Δ.Σ.) η μελέτη. Ασυνήθιστη κατάσταση. Χρειαζόταν η εκπόνηση μιας μελέτης για να καταλήξει σε ορισμένη τιμή μεταφοράς. Πρέπει να είναι σωστή, τεκμηριωμένη και κατά το δυνατόν αδιαμφισβήτητη. Έχουμε εισήγηση που δεν είναι επακριβώς τεκμηριωμένη». Επισημαίνοντας πως πέρα από το λειτουργικό κόστος, το κέρδος των εταιρειών φθάνει έως και το 20% της τιμής. Ακόμη, παρουσίασε τη μεθοδολογία που επί δικής του θητείας είχε ακολουθηθεί και προέβλεπε τις μεταβολές τιμών των καυσίμων. Τονίζοντας: «Η μεταφορά μας κοστίζει 3,5εκατ. ευρώ. Με την αύξηση αυτή θα φτάσει τις 300-400 χιλιάδες επιπλέον. Πρέπει να είμαστε συγκρατημένοι, δεν αντέχει ο πολίτης να πληρώσει περισσότερα.»

Από τη σκοπιά του, ο κος Κοττάκης, έθεσε το ζήτημα στη λαϊκή του βάση, στα πιθανά λανθάνοντα συμφέροντα και τις συνέπειες μιας τέτοιας αύξησης. «Λειτουργείτε αυτήν τη στιγμή υπέρ των συμφερόντων του δήμου ή υπέρ των ιδιωτών, είτε υδρομεταφορείς είναι, είτε άλλοι. Υπάρχει συγκεκριμένος στόχος. Η αύξηση των τιμολογίων του νερού γίνεται για να δοθεί το νερό σε ντόπιους ιδιώτες που θα το δώσουν σε πολυεθνικές με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο τιμολόγιο. Η συνεδρίαση αποτελεί προπομπό. Εφιστούμε την προσοχή στους πολίτες.(…) Μη λειτουργείτε επιτέλους σαν υπάλληλοι των νερουλάδων και της πολιτείας. Είδα σε συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής πως σας φέρονταν οι υδρομεταφορείς, σαν υπαλλήλους τους. Όλα είναι στη λογική ότι το νερό είναι εμπόρευμα. Είναι αγαθό! Δεν έχετε πρόταση. Εμείς μιλάμε για φορέα διαχείρισης υδάτινων πόρων. Θα κάνουμε ότι περνά από το χέρι μας να μη γίνει καμμία αύξηση. Θα κινητοποιήσουμε το λαό της Αίγινας, άμα γίνει αυτή η αύξηση.»

Οι ενστάσεις των συμβούλων και το συμπέρασμα Πετρίτη…

Ο κος Πετρίτης υπερτονίζοντας πως δεν πρέπει να προσχωρήσουμε σε πολιτική αναβλητικότητας, μα σε «μαθηματικό ορθολογισμό πολιτικής σκέψης», προχώρησε στην παράθεση των δικών του συμπερασμάτων από την προσωπική του ανάλυση, κατέληξε, συν τοις άλλοις, πως η διοίκηση έχει τεκμηριωμένα επιχειρήματα για την πρόταση αυτής της τιμής. Εν συνεχεία, ο κος Πτερούδης, επισήμανε πως ο δρόμος που ακολουθείτε είναι λάθος. «Χάσαμε έξι μήνες και είμαστε στο ίδιο, να ορίσουμε την τιμή.»  Ενώ, ο κος Οικονόμου, εξήρε πως δεν αποποιείται των ευθυνών του για τα τρωτά της υπάρχουσας μελέτης, αφού –καθώς τόνισε- «τότε ψηφίζαμε σαν πρόβατα».  Ακολούθως και ο κος Νικ. Τζίτζης ξεκαθάρισε πως η αύξηση που μελετάται δε σημαίνει και αύξηση στα τιμολόγια ύδρευσης των πολιτών, «όπως και πέρυσι ο δήμαρχος τα κατάφερε με την επιδότηση.»

Η θέση των πολιτών…

«Είπατε είστε δέσμιοι. Ο δεσμώτης σπα τα δεσμά, δεν κρεμά χάντρες.»

«Με τις υδροφόρες έξω από τα λιμάνια, το Δημοτικό Συμβούλιο θυμίζει μαριονέτες»

«Αυτό το πράγμα που παρουσιάστηκε μόνο μελέτη δεν είναι. Όταν ερχόμαστε εδώ να μην παριστάνουμε τον λογιστή των εταιρειών. Το ίδιο βιολί θα συνεχιστεί; Θα μας κάνουν ότι θέλουν;»

Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας…

…έκρυβε εκπλήξεις. Οριακά, για μία μόνον ψήφο απορρίφθηκε η τιμή των 2,17ευρώ για τη μεταφορά σε Αίγινα- Πέρδικα με 11Ναι, 11Όχι και 1Παρόν.

Το «όχι» του αντιδημάρχου καθαριότητας και ποιότητας ζωής, ήχησε αποκτώντας διττή ερμηνεία. Για κάποιους ο κος Μπέσης είναι ο δημοτικός σύμβουλος που τιμά τις προγραμματικές του δηλώσεις και για κάποιους άλλους ο αιρετός άνδρας που αντιβαίνει τη γραμμή του συνδυασμού και την ενότητα του, δημιουργώντας –ίσως- ένα κενό-«διαρροή» στη διοίκηση του δήμου. Ο κος Πετρίτης με το άκουσμα της καταψήφισης αποχώρησε από τη συνεδρίαση φανερά εκνευρισμένος, κάνοντας λόγο (εκτός μικροφώνου) για κίνηση λαϊκισμού. Σκέψεις, ερωτηματικά και θύμισες θεριεύουν για τη θέση του κου Μπέση. Η παύση από τα καθήκοντά του δε φαντάζει απίθανο ενδεχόμενο.

Το αποτέλεσμα στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε θετικό και με 12Ναι έναντι 10Όχι εγκρίθηκε πάρα την αρχικά έντονη αντίθεση του προέδρου της τοπικής κοινότητας Μεσαγρού κου Γκαρή που διασαφήνισε πως τα τελευταία είκοσι(!) χρόνια ο Μεσαγρός έχει τροφοδοτηθεί με νερό ΕΥΔΑΠ, για διάστημα μικρότερο ή ίσο των έξι μηνών.

Leave a Comment