Πολιτική — 20/03/2013 at 11:56

Τα Προβλήματα Γνωστά

by

Τα Προβλήματα ΓνωστάΘα ήταν πιο εύκολο και σύντομο να έχει βρεθεί μια κάποια άκρια από καιρό. Όταν τα συμβάντα πρωτοεμφανίστηκαν, όταν εξελίχθηκαν σε προβλήματα αξιοσημείωτα και συζητήθηκαν για πρώτη φορά στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου· και πάνε χρόνοι από τότε. Τα προβλήματα, όμως, παραμένουν με την ίδια ένταση σφραγισμένα στην καθημερινότητα. Την εμποδίζουν να κυλήσει έτσι όπως θα άρμοζε στην αιγινήτικη ιστορικότητα, μια έννοια με την οποία ο δήμαρχος, στην πλειονότητα των δημόσιών του εκδηλώσεων, συνηθίζει να βαυκαλίζεται. Η αισθητική ποιότητα του λιμανιού και ολόκληρου του νησιού μπορεί να επικοινωνείτε με παρουσιάσεις, στόχους και επιτροπές, μα υπονομεύεται διπλά με τα στοιβαγμένα ατάκτως απορρίμματα. Τώρα που πιάνουν οι ζέστες και ο κόσμος καταφθάνει μαζικά, ο δήμος καλείται να παλέψει με τα στοιχειά του παρελθόντος, του παρόντος, αλλά και του μέλλοντος.

Με μια ανακοίνωση-επιστολή που θέτει ξανά «τα πράγματα στη θέση τους» απάντησε η Μητρόπολη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος και Τροιζηνίας στην έκφραση προηγούμενης συνεδρίασης «η Μητρόπολη θάβει το Λεούσειο». Με μια αναλυτική έκθεση των πεπραγμένων απέδειξε πως όχι μόνον δε θάβει την περιουσία της, μα απέρριψε τις ευθύνες στη δημοτική αρχή αναφερόμενη στην «τύχη» του κληροδοτήματος που βρίσκεται στο Σύνταγμα. «Οι κοινωνικοί αγώνες είναι στο αίμα μας και μας χαλυβδώνουν».

Ο κος Μουτσάτσος αναφερόμενος στο ζήτημα του οίκου περίθαλψης γερόντων εξήρε πως εδώ και σαρανταπέντε χρόνια «από τότε που ο δωρητής έκτισε το οίκημα, η μητρόπολη δεν είχε προωθήσει το ζήτημα. Ας ελπίσουμε πως κάτι θα κάνει η εκκλησία της περιοχής μας γι αυτά τα άτομα που κάποιες φορές είναι και οικονομικό βάρος. Μπορεί να έγινε ΤΕΛ αλλά δεν έγινε αυτό που έλεγε ο δωρητής και αυτό που έχει ανάγκη η τοπική κοινωνία. Η εκκλησία πρέπει να κάνει τουλάχιστον αυτό που επιθυμούν οι δωρητές.»

Τα άφαντα δρομολόγια και η δημοπράτηση του Κυβερνείου

Ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης έκανε λόγο για δύο από τα βασικότερα θέματα που απασχολούν την αιγινήτικη κοινωνία: «Πριν από ενάμιση μήνα μας είχε ζητηθεί να δώσουμε κάποια πρόταση για τα χειμερινά δρομολόγια των ΚΤΕΛ. Είχαμε δώσει έξι ημερήσια δρομολόγια προς όλους τους προορισμούς έναντι των τριών και τεσσάρων των ΚΤΕΛ και της Περιφέρειας αντιστοίχως. Τις τελευταίες ημέρες παρατηρούνται αποκλίσεις από όλα όσα ορίζονται. Πρόκειται να γίνει ένα ραντεβού, Σε προηγούμενες συζητήσεις έγινε φανερή η βασική θέση της αντιπεριφέρειας. Απ’ εδώ και πέρα η περιφέρεια πρέπει να αναλάβει και ο δήμος να σταθεί.

Δημοπρατήθηκε, επίσης, στις 12/3 το έργο για τη στερέωση-αποκατάσταση του Κυβερνείου.»

Ο κος Καλαφάτης με τη σειρά του ορμώμενος από τις συζητήσεις και φημολογίες γύρω από τη μεταφορά της βιβλιοθήκης και του ιστορικού αρχείου, αποκάλεσε «υποκινητές και νεκροθάφτες της Αίγινας» εκείνους που από μαγαζί σε μαγαζί και από σπίτι σε σπίτι μαζεύουν υπογραφές για τη μη μεταφορά της. Περίπου στο ίδιο πνεύμα και ο κος Πετρίτης που τόνισε πως με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου, το σχολείο θα μεταφερθεί στο δημοτικό σχολείο Βαθέως, «Είναι τιμητικό για ένα σχολείο να έχει βιβλιοθήκη, τιμά την αποκέντρωση και την περιοχή.»

 Η τουριστική επιτροπή και τα σκουπίδια

«Είναι ευτυχές που δραστηριοποιείται η τουριστική επιτροπή. Περιμένουμε να επεξεργαστεί ιδέες και προτάσεις και να τις φέρει για έγκριση στο Δ.Σ. Ο τουρισμός αποκτά ιδιαίτερη σημασία γιατί μετά την οικοδομή είναι ο ισχυρός κλάδος οικονομίας του νησιού. Δε μπορεί κανείς να μην κάνει δυσάρεστες διαπιστώσεις. Το να ζητά κανείς τουρισμό σε ένα νησί δίχως επαρκή συγκοινωνία και στοιχειώδη καθαριότητα… Η καθαριότητα πάσχει ουσιαστικά. Έτσι θα πάμε προς το Πάσχα και το καλοκαίρι; Χρειάζεται έμφαση, προσοχή και πολύ δουλειά. Πρέπει να βελτιωθεί γιατί είναι μάταιο να συζητάμε αλλιώς για τον τομέα του τουρισμού.», τόνισε ο κος Παν. Κουκούλης ανοίγοντας το δρόμο για μια σειρά εξίσου περιεκτικών τοποθετήσεων.

Ο κος Πετρίτης ανέφερε χαρακτηριστικά περί αισθητικής: «Υπάρχει η ομάδα που συγκλήθηκε με πρωτοβουλία του δήμου και έγινε και μια παρουσίαση σχετικά. Στο τεστ του πρώτου τριήμερο ήρθε μαζικά κόσμος. Εμφανίστηκε πάλι το τεράστιο παγωτό, μπάνερ παντού. Ως εδώ και μη παρ’ έκει με την αισθητική στην Αίγινα.»

Ο κος Οικονόμου επισήμανε ότι εκτός του νερού και της καθαριοτητας έχουν προκύψει και τα ζητήματα των δρόμων με τις λακκούβες και της συγκοινωνίας. «Πρέπει να βρούμε μια λύση, ούτε γκρίνιες ούτε κριτική, είμαι στη διάθεση σας, ούτε μου έχει ζητηθεί. Πρέπει να κινηθούν οι συγκοινωνίες να αποκτήσουμε δημοτική συγκοινωνία, ας επωφεληθούμε από τους νόμους.» Πάνω σε αυτά και οι πολίτες έλαβαν το λόγο υπερτονίζοντας: «Παρατηρώντας σας διαπιστώνω η πλειονότητα του δ.σ. ζει σε άλλο νησί. Αν ξεκινήσει κανείς από το λιμάνι για Βαγία, θα δει μικρές χωματερές και αν τις κοιτά θα πέσει σε λακκούβες. Το πρόβλημα δεν είναι σύμπτωση. Επαναλαμβανόμενη σύμπτωση δεν είναι σύμπτωση, είναι έγκλημα. Είσαστε υποχρεωμένοι να λύσετε το θέμα της συγκοινωνίας Εάν εσείς δε θέλετε να πηγαίνουν τα παιδιά στο σχολείο, εμείς δε θέλουμε να μεταφέρονται τουρίστες.»

Το Κέντρο Υγείας και πάλι στο προσκήνιο

Ο κος Κοττάκης, μιλώντας για τη συνεχιζόμενη κατάσταση στο Κέντρο Υγείας, αλλά και γενικότερα τις συνθήκες εργασίας στο δήμο ανέφερε: «Έχει σταλεί έγγραφο από το κέντρο υγείας που θίγει σοβαρά ζητήματα της υγείας. Προτείνουμε να μπει ως θέμα ημερησίας διάταξης. (σ.σ.: ΔΕ ΜΠΗΚΕ ΠΟΤΕ!) Θα έπρεπε να διαβαστεί από το προεδρείο για να αποτελέσει ενισχυτικό στοιχείο με ομόφωνη δική μας έγκριση δρόμων. Απλήρωτοι συμβασιούχοι στον Δήμο Αίγινας, η Βοήθεια στο σπίτι από τον Σεπτέμβριο, το πρόγραμμα ΚΡΑΤΑ με δύο μήνες απλήρωτοι. Αυτοί οι άνθρωποι εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες του δήμου. Προσλαμβάνουμε εργάτες χωρίς να ικανοποιούμε τις πάγιες ανάγκες. Έχετε πλήρως την ευθύνη γιατί έχετε εναρμονιστεί πλήρως με αυτά και αυτήν την τακτική. Υπάρχει και μια επιτροπή διερεύνησης, εμείς τη λέγαμε συγκάλυψης.»

Απάντηση στον κο Κοττάκη και την επιστολή εργαζομένων στο Κ.Υ. θέλης να δώσει ο κος Βάρτζελης παραθέτοντας ορισμένα χωρία από την ανοικτή αυτή επιστολή: «Οι εργαζόμενοι κατηγορούν διαφόρους συμβούλους ότι με τον υπερβάλλοντα ζήλο για το ψήφισμα θα βάλουμε ταφόπλακα στη δημόσια και δωρεάν υγεία. Να τονίσω ότι για να δημιουργηθεί αυτό το κέντρο υγείας κάποιοι άνθρωποι αγωνίστηκαν πάρα πολύ σκληρά και σε συνθήκες δύσκολες. Κάποιοι φρόντισαν ταυτόχρονα με το Κ.Υ. να αποκτήσει οντότητα και το νοσοκομείο που από σύλλογος γυναικών έγινε νομικό πρόσωπο. με συνεργασία, καλή διάθεση και πρόθεση τα προβλήματα να λύνονται. Δε μπορώ να καταλάβω γιατί μας κατηγορούν ότι βάζουμε ταφόπλακα. Κε Κοττάκη δεν είμαστε επιτροπή συγκάλυψης, δεν έχει βγει πόρισμα, πως προκαταβάλλεται, πως βγάλατε συμπέρασμα για το ότι προσπαθούμε να συγκαλύψουμε.»

Η δευτερολογία Σακκιώτη

«Θέλω εξ αρχής να σας γνωρίσω πως δεν υπάρχει αδειοδότηση για το σταθμό συγκομιδής/μεταφόρτωσης  που παραλάβαμε.  Είμαστε ο μόνος δήμος που μεταφέρει τα σκουπίδια με πλοία. Ζητάμε μια παντόφλα, τρία καράβια έχουμε και αυτά έχουν πληρότητα μετά τον Μάιο. Αποφασίστηκε να διαχειριστούμε τα μπάζα μαζί με εκείνα του έργου. Είναι αδιανόητο να μη μπορούμε και να μην έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε τοπικές υποθέσεις. Κάναμε ένα περίφημο ψήφισμα που το στείλαμε και έπιασε τόπο. Προήλθε από συνθετότητα του Δ.Σ.. Εμείς λειτουργούμε με πολιτικό ήθος και ευπρέπεια, ποτέ δε θα προδώσουμε τους αιγινήτες. Δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο με μεταφορά αρχείου, όποιο και να υπάρξει θα το παραμερίσουμε.»

Πρώτο θέμα εκτός ημερησίας διατάξεως υπήρξε η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας, με τον κο Ιωάννη Κρεούζη να εισηγείται –συν τοις άλλοις- και τα εξής:

«Το πρόγραμμα που έχει συνταχτεί βάση πραγματικών δεδομένων αναγκών και προτεραιοτήτων. Προτεραιότητα και φροντίδα στην καθαριότητα, την ασφάλεια και την αισθητική. Αν και εφόσον τα οικονομικά μας στους έξι μήνες ομαλοποιηθούν τότε θα αλλάξουμε και θα εμπλουτίσουμε το πρόγραμμα μας.(…) 270.000 για την Αίγινα και 115.000 για το αγκίστρι είναι το σύνολο των τεχνικών προγραμμάτων. Με το 40% των τεχνικών του προϋπολογισμού να είναι του Αγκιστριού που δε συμβάλει στην ανταποδοτικότητα. Δε μπορούμε να εξαντληθούμε σε έργα που θα μας φέρουν σε δύσκολη θέση. (…) Τα πλοία μας χρωστούν για  το 2012 από τέλη επιβατών 170.000ευρω και λιγότερα για προσορμίσεις. Η hellenic seaways έχει σταματήσει να πληρώνει τα τέλη επιβατών από το 2012. Πρόκειται για παρακράτηση δημοσίου χρήματος και άρα ποινικό αδίκημα. Το ε/ο, ο/ο Αγ. Νεκτάριος έχει σταματήσει εδώ και 4 χρόνια να πληρώνει. (…) Ο προϋπολογισμός είναι μίζερος γιατί μίζερα είναι και τα οικονομικά μας.»

Ο κος Φιλ. Τζίτζης, τόνισε πως:  «Προσγείωση στην πραγματικότητα, αλλά προσγείωση ανώμαλη. Δυστυχώς δεν ακούστηκε τίποτε για το Λεόντη. Δε μπορεί η Αίγινα με τόσα λιμάνια να έχει το 60% στα έργα.»

Παρά ταύτα με 25Ναι και 1Παρόν, εγκρίθηκε το τεχνικό πρόγραμμα του Λιμενικού Ταμείου Αίγινας με τον προϋπολογισμό να ακολουθεί.

Ο κος Κρεούζης προλόγισε επισημαίνοντας: « Ο προϋπολογισμός του 2013, εξασφαλίζει πραγματικές ανάγκες και λαμβάνει τις οικονομικές συνθήκες της χώρας. Το Λιμενικό Ταμείο αντιμετωπίζει δύο προβλήματα:  οργάνωσης και οικονομικό μιας και τα έσοδα κατέρρευσαν όταν καθείς αρνείται να πληρώσει, τα έξοδα έμειναν σταθερά. Διαφάνεια, οικονομικά οφέλη, εξυπηρέτηση των πελατών είναι οι στόχοι μας.»

Εν τέλει με 24Ναι και 2 Όχι εγκρίθηκε και ο προϋπολογισμός του 2013 για το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας.

Leave a Comment