Πολιτική — 21/03/2013 at 19:29

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2013

by

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2013«Σήμερα είναι μια κορυφαία ημέρα για το Δήμο Αίγινας.», με αυτήν την έκφραση θέλησε ο δήμαρχος Σάκης Σακκιώτης να «πλέξει» το προοίμιο της ειδικής συνεδρίασης για τη ψήφιση του προϋπολογισμού του οικονομικού έτους 2013, συνεχίζοντας: «Ο προϋπολογισμός είναι προσαρμοσμένος στις ειδικές συνθήκες, με όλες τις περικοπές που έχουν γίνει στους Ο.Τ.Α.. Έχουμε δυσμενείς συνθήκες με την κατάλυση του θεσμού της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο προϋπολογισμός δε θα είναι εικονικός, δεν υπάρχουν αποκλίσεις, υποκαθίσταται η δομή των εσόδων και των εξόδων.»

Με την περιγραφικότατη παρουσίαση των στόχων, των αναλυτικών ποσών και των συγκριτικών τιμών των προηγουμένων ετών ο αντιδήμαρχος οικονομικών κος Νεκτάριος Κουκούλης, εισηγήθηκε τον προϋπολογισμό του τρέχοντος οικονομικού έτους που όπως επισημάνθηκε είναι εκπρόθεσμος.
Μεταξύ άλλων τόνισε: «Γίνεται προσπάθεια να διεκδικούμε κρατικούς πόρους, να λαμβάνουμε χρήματα από τα χρέη τρίτων προς το δήμο. Αυτός ο προϋπολογισμός συνάδει με τις τρέχουσες συγκυρίες του κράτους, με τις τοπικές πολιτικές επιλογές, αποτυπώνει με ειλικρίνεια το πραγματικό οικονομικό μέγεθος, δεν εμφανίζει υπερεκτιμημένα έσοδα- έξοδα. Αυτός ο προϋπολογισμός είναι προσγειωμένος, παρακολουθούμενος και όσο περισσότερο μπορούσαμε ειλικρινής.».

Οι διευκρινιστικές ερωτήσεις των δημοτικών συμβούλων περιστράφηκαν γύρω από την ένταξη ή μη προγραμμάτων, όπως το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου, οι εργασίες λειτουργίας του βιολογικού της ψαραγοράς, αλλά και τα ελλειπτικά ποσά ή οι μικροδιαφορές αναντιστοιχίας σε τμήματα των εσόδων και εξόδων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε και η παρατήρηση του κου Οικονόμου για τη διεξαγωγή έργων στα Βροχεία, «πως έγινε δίχως προϋπολογισμό;».

Στην τοποθέτηση- παρουσίαση του, ο κος Κουκούλης, εξέθεσε τα δεδομένα του προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2012, σημειώνοντας ανά υπηρεσίας τις μεταβολές. «Στην υπηρεσία καθαριότητας σημειώθηκε έλλειμμα της τάξεως των 13%, δηλαδή 507.000 περίπου ευρώ και ύδρευσης 900.000 περίπου ευρώ με 2%. Η συνολική μεταβολή στις δαπάνες ήταν 19%, ενώ το λογιστικό αποτέλεσμα αυξήθηκε κατά 78% και 1.805.325,41, αλλά και ταμειακό έλλειμμα με μεταβολή 98% και 2.422.221, 42 για το 2012. Υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα. Συναντάται βελτίωση των εσόδων, αλλά δραματική αύξηση των εξόδων, υιοθετήθηκε καταστροφικό τιμολόγιο ύδρευσης δεν υπήρχε δυνατότητα ενημέρωσης των αιρετών, η ένταξη στο οικονομικό παρατηρητήριο του δήμου είναι αναπόφευκτη. Η κατάσταση δε μας κάνει αισιόδοξους, ο προϋπολογισμός δεν είναι παρά ένα εργαλείο για την οικονομική λειτουργία του δήμου. Θα ήθελα να εκθέσω ορισμένες από τις απόψεις μας. Στη συζήτηση του προϋπολογισμού μιλούμε μόνον για τη γενικότερη οικονομική κατάσταση, είναι ένα καλό σημείο για να δούμε τα οικονομικά αποτελέσματα.»

Αμέσως μετά ο κος Κοττάκης τοποθετήθηκε χρησιμοποιώντας θυμοσοφίες τονίζοντας: «Κοι συνάδελφοι ο εφετινός προϋπολογισμός θα’ ναι το κάτι άλλο. Θα’ χει πατάτες στο ταψί, αλλά δε θα’ χει γάλο. Παρουσιάζετε μια εικονική πραγματικότητα. Αν εξετάσετε προσεκτικά το πρόγραμμα δράσης, θα δείτε ότι έχει ομοιότητες με προεκλογικό πρόγραμμα. Φάσκετε και αντιφάσκετε. Η ανάπτυξη για ποιους γίνεται για το λαό της Αίγινας, για τους εργολάβους; Δε θέλω να κάνω τον προφήτη, αλλά αν ξεκινήσει το έργο του Κυβερνείου θα μείνει ημιτελές. Παραμυθιάζετε τον κόσμο, κε δήμαρχε, από δεύτερο χέρι.»

Εν αντιθέσει ο κος Γκότσης σημείωσε τις ελλείψεις που ο ίδιος συνάντησε στη σύνταξη του προυπολοιγισμού. «Είναι ακόμη ελέγξιμο το υπόλοιπο του προηγουμένου προϋπολογισμού. Είναι ελάχιστα αυτά που κάνατε· τα στοιχεία και τα περιστατικά το αποδεικνύουν.» Ωστόσο, δε δίστασε να παραθέσει χωρίο από την τοποθέτηση του νυν δημάρχου το 2009 από τη θέση της αντιπολίτευσης κατά την οποία χαρακτήριζε εικονικό τον προϋπολογισμό της διοίκησης Κουκούλη.

Ο κος Μπέσης, από το δικό του πόστο, διαβεβαίωσε τα οικονομικά στον τομέα της αρμοδιότητας του βελτιώνονται σταδιακά, μα και υπογράμμισε πως οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο δήμος έρχεται ως απόρροια της πολύ κακής εθνικής μας κατάστασης. «Η εικόνα είναι καλύτερη στην υπηρεσία καθαριότητας, γίνεται μια προσπάθεια χωρίς να ανεβάσουμε τα τέλη, να εξισορροπήσουμε τα έσοδα με τα έξοδα. θέλω να τονίσω μια πραγματικότητα που δεν πρέπει να αγνοούμε. Ζούμε σε μια χώρα υπό κατοχή. Οι αυτόχειρες, το πλουτοπαραγωγικό ξεπούλημα το αποδεικνύουν. Καλούμε να υπηρετήσουμε τον τόπο μας με τον τρόπο που ο καθένας μπορεί και θέλει. Με τις ανεπάρκειες εσόδων, δεν είναι τίποτα πιο πολύ ο προϋπολογισμός, παρά να μεταφέρουμε τη μιζέρια μας στον επόμενο χρόνο, μέχρι η Τοπική Αυτοδιοίκηση να πάψει να υπάρχει.»
Πετρίτης: «Καλό και σημαντικό είναι να προσέχουμε όταν δεν υπάρχουν νούμερα, εφόσον δεν έχουμε τους ισολογισμούς δε μπορούμε να διαπιστώσουμε την ορθότητά τους.» τόνισε ο κος Πετρίτης για την παρουσίαση Κουκούλη που είχε προηγηθεί. «Τα νούμερα μας δίνουν μια εικόνα πορεία. Ζούμε σε ένα πολύ ασφυκτικό πλαίσιο τριμηνιαίου ελέγχου. Εφέτος έχουν αλλάξει δύο πράγματα, προσεγγίζουμε το ρεαλισμό Η Αίγινα είναι ένα νησί που δεν έχει λύσει καμμία από τις βασικές υποδομές του. Δύσκολο είναι να πεις το ναι, εύκολο να πεις το όχι.» Με τον κο Πτερούδη στο ίδιο πνεύμα, να αναφέρει: «Δε θα ήθελα να συγκρίνω την καθαριότητα του 2012 με την καθαριότητα των προηγουμένων χρόνων. Δεν κάνετε ισολογισμούς, δεν κάνετε το ευαγγέλιο του δήμου και είναι επιβεβλημένο να γίνονται, ώστε να δούμε ποιο πραγματικά είναι το χρέος μας, το έλλειμμα μας.»

Έχοντας γνωστοποιήσει την άποψή του για το εκπρόθεσμο της ψήφισης ο κος Οικονόμου αναφέρθηκε κι εκείνος στην τροχοπέδη αυτής της καθυστέρησης, υπερτονίζοντας: «Ερχόμαστε να ψηφίσουμε έναν εκπρόθεσμο προϋπολογισμό. Δε μπορούμε να είμαστε υπό καθεστώς εκβιασμού. Αν δε ψηφιστεί, ο δήμος θα υπολειτουργεί, δε θα μπορεί να πληρώσει του εργαζομένους. Για δεύτερη συνεχή χρονιά παραβιάστηκαν οι ημερομηνίες, κινδυνεύουμε με οικονομικό παρατηρητήριο, μάλλον είμαστε ο τελευταίος δήμος που ψηφίζει προϋπολογισμό. Το ότι καθυστερούμε οφείλεται σε ανικανότητα της δημοτικής αρχής.»

Λίγο πριν τη ψήφιση για την έγκριση ή μη του προϋπολογισμού, ο κος Γκότσης, αναζητώντας απάντηση για τα ερωτήματα που είχε δηλώσει, προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο του δημάρχου, όσο και του κου Πετρίτη ο οποίος μίλησε για σκόπιμη ένταση που επίσης σκοπίμως επαναλαμβάνεται λίγο πριν το τέλος των συνεδριάσεων. Ο κος Γκότσης απάντησε κατόπιν έντονου διαπληκτισμού «Φοβάστε να δώσετε απαντήσεις. Εξαρτάται η ψήφος μας από αυτές. Τι φοβάστε;»

Παρά ταύτα, ο προϋπολογισμός για το τρέχων οικονομικό έτος εγκρίθηκε με 13 Ναι, 4Όχι και 5 Παρόν, ανακουφίζοντας τη διοίκηση.

Leave a Comment