Αθλητισμός — 16/05/2013 at 11:49

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2013 Optimist & Laser 4.7

by

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ιστιοπλοΐας 2013 Optimist & Laser 4.7Το διάστημα από 7-11 η Κατερίνη έζησε στους ρυθμούς του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Ιστιοπλοΐας 2013 για σκάφη τύπου Optimist και Laser 4.7.
Το πρωτάθλημα διοργανώθηκε από την Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία, τον Ναυτικό Όμιλο Κατερίνης, την Π.Ε. Πιερίας και τον Δήμο Κατερίνης.
Οι αγώνες ξεκίνησαν με μια πολύ όμορφη παρέλαση των ιστιοπλοϊκών ομάδων που μετείχαν στον αγώνα στην παραλία της Κατερίνης και ακολούθησαν τοπικοί χοροί από χορευτικές ομάδες της περιοχής.
Την Παρασκευή μάλιστα 10/5 στον όμιλο της Κατερίνης είχε οργανωθεί συναυλία από τους Οργανωτική Επιτροπή με τον τραγουδιστή Δήμο Αναστασιάδη ο οποίος απεδέχθη θερμά από τους μικρούς ιστιοπλόους.

Στον Αγωνιστικό τομέα, οι καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν, επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν και οι 12 Ιστιοδρομίες σε κάθε στόλο, καλύπτοντας τον μέγιστο στόχο των απαιτήσεων της προκήρυξης των αγώνων.
Την πρώτη, τρίτη, και τέταρτη ημέρα των αγώνων ο άνεμος ήταν νοτιοανατολικής διεύθυνσης (σορόκος) με κάποιες στιγμές να είναι έντονο και το θαλάσσιο ρεύμα που επικρατούσε στην περιοχή, ειδικά στον στίβο των Laser 4.7 που ήταν πιο απομακρυσμένος από την ακτή συγκριτικά με αυτόν των Optimist.
Την δεύτερη ημέρα των αγώνων ο άνεμος ήταν από βόρεια διεύθυνση με πάρα πολύ δυνατό θαλάσσιο ρεύμα το οποίο έφτανε μέχρι και τα 30m/λεπτό από ανατολική διεύθυνση.
Αυτό όπως ήταν φυσικό για τους περισσότερους αθλητές ήταν πρωτόγνωρο αφού δεν είχαν ‘ταξιδέψει’ στο παρελθόν με παρόμοιες καιρικές συνθήκες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακρίνουν πότε πρέπει να κάνουν τακ για την σημαδούρα και πόσο πιο ψηλά από το lay line αφού η διεύθυνση του ήταν ανατολική και τους ωθούσε στο δεξίνεμο μπράτσο πάνω στην σημαδούρα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα το 70% του στόλου να ακουμπάει την σημαδούρα των όρτσα και να πρέπει να εκτελέσει την ποινή του βάση των κανονισμών της ιστιοπλοΐας από την στιγμή που έρχεται σε επαφή με το σημείο. .
Εκεί φάνηκε και η αυστηρότητα της Επιτροπής Αγώνων και της Επιτροπής Ενστάσεων καθώς πολλά σκάφη τα οποία ακούμπησαν σημαδούρα και δεν έκαναν την ποινή τους ή την έκαναν καθυστερημένα, βαθμολογήθηκαν με DSQ.
Το απόγευμα του Σαββάτου, σε αίθουσα του ξενοδοχείου Mediterranean Village, που διέμεναν και οι περισσότεροι αθλητές των αγώνων έγινε η τελετή απονομής των μεταλλίων και η επίσημη τελετή λήξης των αγώνων. Η Οργανωτική Επιτροπή είχε ετοιμάσει μια όμορφη τελετή, με προβολή αποσπασμάτων από το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα, προσφορά του εικονολήπτη Μπάμπη Ψωμιάδη. Οι νικητές παρέλαβαν τα μετάλλιά και τα έπαθλα, ενώ ο πρώτος νικητής και η πρώτη νικήτρια Optimist παρέλαβαν και το μεγάλο δώρο από την LUIS Cruises, μια κρουαζιέρα τριών ημερών με όλα τα έξοδα πληρωμένα.
Την τελετή «έντυσαν» χορευτικά τα παραδοσιακά συγκροτήματα της Μορφωτικής Ένωσης Καταφυγιωτών Κατερίνης, του Συλλόγου Θρακών Κατερίνης, του Συλλόγου Κοκκινοπλιτών Κατερίνης και από το Εργαστήρι Κρητικής Παράδοσης «Το Ξαθέρι».

Τους παρευρισκόμενους στην εκδήλωση χαιρέτισαν η Αντιπεριφερειάρχης Πιερίας Κα Σοφία Μαυρίδου, ο Δήμαρχος Κατερίνης Κος Σάββας Χιονίδης, ο Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος του Γραφείου Αθλητισμού της Ελληνικής Ιστιοπλοϊκής Ομοσπονδίας Κος Τέλης Αδαμόπουλος, ο Βουλευτής Πιερίας Κος Γιώργος Κωνσταντόπουλος, η Βουλευτής Κα Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο πρόεδρος του Ομίλου Mediterranean Hotels Κος Βασίλης Λάμπρου, μεγάλος χορηγός Διαμονών του Πρωταθλήματος, και ο Πρόεδρος του Ναυτικού Ομίλου Κατερίνης Κος Γιώργος Μελετλίδης. Επίσης στη τελετή παρευρέθησαν ο Κος Απόστολος Παπαθανασίου, Γεν. Γραμματέας της Ε.Ι.Ο., ο Κος Ιωάννης Μπέης ταμίας της Ε.Ι.Ο., ο Κος Αθανάσιος Πατητάρος Γ’ Αντιπρόεδρος και υπεύθυνος Β. Ελλάδος, ο Κος Αθανάσιος Παπαϊωάννου έφορος Εθνικών ομάδων της Ομοσπονδίας, και ο πρόεδρος του Ο.Π.Π.Α.Π. Δ. Κατερίνης Κος Μάκης Παπαδημητρίου. Την τελετή τίμησε με την παρουσία του επικεφαλής αντιπροσωπείας του Λιμεναρχείου Κατερίνης ο Λιμενάρχης Κος Κοντελίδης.

Ο Ναυτικός όμιλος Αίγινας έδωσε το παρών με τους προκριθέντες αθλητές των Laser 4.7: Ερρίκο Στάθη, Βέρα Καλαντζή, Κων/νο Κατρίδη, Αννίτα Κωνσταντοπούλου και προπονητή τον Κων/νο Χανιώτη.
Καθώς και των Optimist: Αλίκη Καλαντζή, Ευαγγελίνα Τρίμη, Παναγιώτη Ροδίτη και προπονητή τον Απόστολο Καρνούτσο.

Οι αθλητές μας δυσκολεύτηκαν με τις καιρικές συνθήκες και τις ακυρώσεις που υπέστησαν από πρόωρες εκκινήσεις και στις δύο κατηγορίες αλλά παρόλα αυτά έφτασαν πολύ κοντά στο μετάλλιο. Ειδικά η Βέρα Καλαντζη στα Laser 4.7 έφτασε μια ανάσα μόλις από το χάλκινο μετάλλιο αφού είχε 3 βαθμούς μόνο διαφορά από την τρίτη θέση. Eνώ η αδερφή της Αλίκη στα Optimist στάθηκε άτυχη την τελευταία ημέρα των αγώνων καθώς έκανε πρόωρη εκκίνηση στην τελευταία ιστιοδρομία και έτσι δεν μπόρεσε να επιτύχει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αξίζει εδώ να αναφέρουμε πως υπήρχε πρόκριση σε χρυσό και αργυρό στόλο στα Optimist στην οποία και οι 3 αθλητές μας κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο της εισόδου για το χρυσό στόλο.
Ο Πρωταθλητής του 2012 στα Laser 4.7 Ερρίκος Στάθης δεν κατάφερε να υπερασπιστεί τον τίτλο του καθώς τα 15 κιλά παραπάνω που ζυγίζει από το μέσο όρο των συναθλητών του έκαναν το σκάφος του πιο αργό με αποτέλεσμα να μην είναι ανταγωνιστικός.
Ήταν ο τελευταίος του αγώνα όπως είπε ο προπονητής του Κων/νος Χανιώτης καθώς παρότι ηλικιακά μπορεί να αγωνιστεί και του χρόνου, η ανάγκη μετάβασης του στην μεγαλύτερη κατηγορία που είναι τα Laser Rdl είναι επιτακτική λόγω της σωματοδομής του.

Τα αποτελέσματα των αθλητών μας είναι τα εξής:

Laser 4.7 (80 σκάφη)
Βέρα Καλαντζή 4η Κορασίδα- 11η γενική
Ερρίκος Στάθης 16ος Παίδας- 34ος γενική
Αννίτα Κωνσταντοπούλου 15η Κορασίδα- 48η γενική
Κων/νος Κατρίδης 25ος Παίδας– 58ος γενική

Optimist (163 σκάφη)
Αλίκη Καλαντζή 7ο Κορίτσι- 22η γενική
Ευαγγελίνα Τρίμη 21ο Κορίτσι- 66η γενική
Παναγιώτης Ροδίτης 58ο Αγορι- 83ος γενική

Leave a Comment